Sjinkie Knegt imponeert bij comeback in Turijn

Fries dwingt bij wereldbekerwedstrijd kwalificatie voor Sotsji af met bronzen medaille op de 1.500 meter

Zelf had Sjinkie Knegt geen seconde getwijfeld over zijn schaatstoekomst, nadat hij aan het begin van zijn olympische seizoen een meniscusblessure had opgelopen. Onzekerheid kent hij niet. Afgelopen weekeinde liet hij in Turijn zien dat zijn laconieke houding geen bluf was: met twee bronzen medailles en een vijfde plaats meldde hij zich tijdens de wereldbekerwedstrijden direct weer bij de wereldtop.

Met zijn opmerkelijke oogst toonde de Friese shorttracker het vereiste vormbehoud voor de Olympische Winterspelen van Sotsji, in februari volgend jaar.

Toch verbaasde Knegt zichzelf over zijn snelle comeback. „Ik was blij dat ik het nog kon. Dat je na twee maanden eruit gewoon nog op het hoogste niveau mee kan doen”, zei hij in een reactie op schaatsen.nl. „Ik denk dat ze nu allemaal wel weer weten dat ik er ben.”

Knegt blesseerde zich in augustus tijdens een krachttraining aan zijn knie en werd direct geopereerd. Behalve zijn individuele capaciteiten op alle drie de shorttracknummers speelt Knegt als afmaker een cruciale rol in de nationale aflossingsploeg van bondscoach Jeroen Otter. Die ploeg, met Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Europees kampioen Freek van der Wart heeft in Sotsji medaillekansen. In Turijn eindigde Nederland, ondanks een val van Knegt in een chaotische finale, als derde achter Canada (goud) en Rusland (zilver). Otter had genoten van een „prachtige relay”, het koningsnummer van het shorttrack. „Dit is wat onze sport zo mooi maakt”, zei hij naderhand tegenover de NOS. „Het is jammer dat we met nog tien ronden te gaan een klein foutje maakten. We kwamen net tekort om nog voor de winst te gaan.”

Met die bronzen medaille is kwalificatie voor de Spelen zeer dichtbij gekomen. Over twee wereldbekerwedstrijden moet Nederland bij de beste acht landen komen. Deze week wordt de tweede wedstrijd gehouden in het Russische Kolomna.

Daar worden per land alle startbewijzen voor Sotsji verdeeld, gerekend over de wereldbekers van Turijn en Kolomna. Per land mogen in Sotsji maximaal drie rijders deelnemen aan elke afstand: 500 meter, 1.000 meter en 1.500 meter. Op de 500 meter in Turijn deden Van der Wart (zesde) en Kerstholt (achtste) wat dat betreft goede zaken, al hadden zij gehoopt op finaleplaatsen.

Op de 1.500 meter had Knegt zaterdag al brons gehaald in een bizarre finale, waarbij hij aanvankelijk als vierde leek te eindigen. Maar omdat de Zuid-Koreaan Noh Jin-kju na de race werd bestraft met een penalty, schoof Knegt alsnog op naar het podium. De zege was voor een andere Zuid-Koreaan, Lee Han-bin, het zilver ging naar de Amerikaan John-Henry Krueger.

Op de kilometer strandde Knegt in de halve finales. Zijn trainingsmaten Van der Wart en Breeuwsma waren al in de kwartfinales geëlimineerd.

Bij de vrouwen vielen de resultaten van kopvrouw Jorien ter Mors tegen in Turijn. Een penalty wegens een duw (1.500 meter) en een valpartij (500 meter) braken haar zaterdag op. Een dag later kwam ze op de 1.000 meter niet verder dan de B-finale. „Dit weekend liep het niet zoals ik gedacht en gehoopt had”, zei ze tegen schaatsen.nl. „Shorttrack blijft een spelletje, maar het valt niet altijd jouw kant op.”

Ook op de aflossing was er geen succes voor de Nederlandse vrouwen. Ter Mors, Rianne de Vries en de zusjes Sanne en Yara van Kerkhof eindigden in hun halve finale als vierde en laatste. De Vries was bij een inhaalactie onderuit gegaan. Nederland won wel de B-finale, werd daarmee vijfde en kwam daarmee in een kansrijke positie voor olympische kwalificatie. Die moet komend weekeinde in Kolomna worden binnengesleept.

Al met al scoorde de Nederlandse ploeg een voldoende in Turijn, maar is nog niet op alle afstanden zeker van drie olympische startbewijzen. Otter gaf zijn ploeg „een 7,5” voor het optreden. „Er zijn een aantal dingen die de toppers net even wat beter kunnen dan wij. We hebben nog tachtig dagen om de puntjes op de i te zetten.”

    • Rob Schoof