Ruby Wax’ depressies

foto andreas terlaak

Lezen // Tem je geest Ruby Wax Tem je geest. Gids voor geestelijk welzijn Spectrum, p. 288, € 20

Of iemand gezond is, kan je aflezen aan zijn of haar badkamer. ‘Als mensen denken dat ze een kroonluchter, een bad van Italiaans marmer en een toilet dat meer dan drie functies heeft nodig hebben, dan zijn ze niet gezond’, schrijft Ruby Wax in gezondheidsboek Tem je geest. Het is een van de weinig grappen die ze niet ook al maakte bij haar College Tour bij Twan Huys. De geintjes die ze daar verder maakte zijn terug te lezen in dit boek, net als de persoonlijke ervaringen (jeugd, depressies, obsessies, etc.).

Wax kwam sympathiek over bij die College Tour, ze had oog voor een emotionele student die totaal verward een gedicht voorlas en zei aan het slot dat Malala (de gast voor de College Tour daarop) veel interessanter was dan zij. Daar had ze wel een beetje gelijk in. Tem je geest heeft veel (voorspelbare) grappen, is open (maar ook die openheid is overbekend) en dus vooral saai. Toch staat Wax met haar verhaal over haar depressies en de baat bij mindfulness op plek 3 in de bestsellerslijst. Het boek Ik ben Malala bungelt onderaan. We doen liever aan mindfulness dan aan vrouwenrechten.

    • Toef Jaeger