Rampenpremie voor werk in de Filippijnen

Verslaggever

Van tyfoon Haiyan heeft Birthe van Vliet zelf niet veel gemerkt. In de Filippijnse hoofdstad Manila, waar de Nederlandse woont en werkt, zie je zelfs geen afgerukte takken in de straat liggen, zegt ze. „Het enige wat ik hier zie, zijn de borden langs de weg van ‘relief funds’ voor de slachtoffers.” Birthe van Vliet werkt bij Shell, dat in de Filippijnen gasvelden exploreert. Zij is verantwoordelijk voor de communicatie met ambtenaren en andere belanghebbenden – de Filippijnen zijn voor hun stroomvoorziening grotendeels afhankelijk van de gaswinning – en Van Vliet heeft de afgelopen week daarom nauwgezet de berichtgeving over de naderende tyfoon gevolgd. „Shell heeft een ‘operational platform’ in zee liggen en een paar dagen geleden werd nog voorspeld dat dit in het oog van de storm zou komen te liggen. Daarom hebben we ons voorbereid op het ergste. Ze moesten het platform kunnen dichtgooien en de put kunnen sluiten. Uiteindelijk hoefde het niet, want het oog van de storm kwam een stuk verder van het platform te liggen dan voorspeld.”

Van getroffen Nederlanders heeft Birthe van Vliet nog geen bericht gekregen. De Dutch Club Philippines, waarvan zij een van de drijvende (vrijwillige) krachten is, heeft zijn leden (tussen de 250 en de 300) vooral in Manila, en voorzover Van Vliet weet niemand in Leyte, het eiland dat het zwaarst is getroffen door de storm. Een multinational als Shell heeft voor zijn werknemers een heel protocol als er natuurrampen gebeuren. En natuurrampen komen regelmatig voor in de Filippijnen, zegt Van Vliet. „Toen ik informeerde naar deze baan, kreeg ik te horen dat er een extra premie voor werk op de Filippijnen beschikbaar was. Is het leven hier dan zo zwaar, vroeg ik? Nee, zeiden ze, maar het is voor het risico op rampen.”

Manila is slecht uitgerust voor natuurrampen, zegt Van Vliet. Bij het minste of geringste loopt de stad onder water. Maar, zegt ze ook, werknemers van buitenlandse bedrijven hebben het makkelijker in dit opzicht. „Ik heb een huis uitgezocht met een generator. En ik zorg ervoor dat ik altijd mijn telefoon heb opgeladen als er een storm op komst is, dat ik een zaklantaarn bij de hand houd, dat ik flessen water in huis heb.” Je moet wel, zegt Van Vliet. „Ze zeggen altijd dat er 26 tyfoons per jaar over het land razen – het hele alfabet rond. We zijn nu bij de Y en de meteorologen hebben voor dit jaar nog vier stormen voorspeld.”

    • Bas Blokker