‘PSV behoort geen achtste te staan, dit is niet te accepteren’

PSV verliest uitwedstrijd op uitwedstrijd en steeds meer terrein. „We kunnen ons nog weinig tikken permitteren.”

Een ‘stunt’ kan het in de eredivisie niet meer worden genoemd, maar de nederlaag van PSV bij NAC (2-1) kwam gistermiddag keihard aan bij trainer Phillip Cocu. Hij zag zijn ploeg in de tweede helft onnodig een voorsprong weggeven tegen een matig spelend, maar strijdlustig NAC.

„Dit is wel een dreun, hoor”, zei Cocu over het resultaat van zijn ploeg, die zo langzamerhand een complex heeft voor uitwedstrijden. PSV incasseerde in Breda alweer zijn derde nederlaag in een maand tijd. Van de zeven uitwedstrijden dit seizoen, won PSV alleen bij ADO Den Haag, begin augustus (3-2). De laatste vier uitwedstrijden, bij AZ, FC Groningen, Roda JC en nu bij NAC eindigden zelfs allemaal in een nederlaag.

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit in Breda. Halverwege het duel leidde de ploeg nog met 1-0 dankzij een prachtig uitgespeelde aanval, opgezet door Memphis Depay, en afgerond door Jürgen Locadia. Maar na rust zag Cocu zijn team steeds verder wegzakken. „We laten na om 2-0 te maken. Na de gelijkmaker kwamen we niet meer in het spel voor. Na de 2-1 zakken we helemaal weg, dat mag niet gebeuren. Dat heeft met vertrouwen te maken.”

Afgelopen donderdag leek PSV in de Europa League nog het nodige zelfvertrouwen te hebben getankt in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb (2-0). Maar Cocu blijft vechten tegen de wisselvalligheid van jongeren als Adam Maher, Jetro Willems of Karim Rekik.

Aanvoerder Stijn Schaars schaamde zich na afloop voor het optreden van PSV. „Dit is niet te accepteren. PSV heeft een bepaalde status, wij horen geen achtste te staan. Die druk moeten we als ploeg maar eens voelen, want we kunnen ons nog maar weinig tikken permitteren.”

    • Rob Schoof