Oppositie Syrië wil praten over vrede als regering nood ledigt

De Syrische oppositie is bereid tot overleg, maar dan moet president Bashar al-Assad wel van het toneel verdwijnen.

De grootste Syrische oppositiecoalitie heeft haar bereidheid onderstreept deel te nemen aan een internationale vredesconferentie over Syrië. Maar dan moet het regime in Damascus wel instemmen met het instellen van humanitaire corridors en de vrijlating van gevangenen, met name vrouwen en kinderen. Ook houdt de oppositie vast aan haar eis dat president Bashar al-Assad van het toneel moet verdwijnen.

De leden van de zogeheten Syrische Nationale Coalitie, onderling vaak verdeeld, zijn momenteel bijeen in Istanbul. Ze proberen het onder andere eens te worden over de samenstelling van een gezamenlijk interim-kabinet.

Na een stemming op de bijeenkomst in Turkije werd vanochtend een verklaring uitgegeven over de voorwaardelijke deelname, mogelijk later dit jaar, aan een in Genève te houden conferentie over de toekomst van Syrië. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland hoopten dat zo’n bijeenkomst aan het eind van deze maand zou kunnen worden gehouden. Maar vorige week liet VN-gezant Lakhdar Brahimi weten dat uitstel nodig is. Hij zei er nu naar te streven de top eind van het jaar te kunnen beleggen.

Het initiatief voor een top om de burgeroorlog in Syrië in te dammen komt na de recente doorbraak met de regering in Damascus over het opruimen van chemische wapens. De regering van president Assad heeft gezegd te willen aanschuiven bij vredesoverleg, maar dat daarbij geen voorwaarden vooraf mogen worden gesteld.

De door het Westen gesteunde Syrische oppositiecoalitie heeft al eerder onderstreept dat vredesbesprekingen moeten resulteren in de vorming van een overgangsbestuur, waarbij geen rol is weggelegd voor de Syrische president Assad.

Juist gisteren stemden de Syrische autoriteiten in met het gedeeltelijk opheffen van de blokkade van Qudsaya bij Damascus, teneinde de bevolking van deze door rebellen gecontroleerde stad te kunnen voorzien van voedsel en hulpgoederen. (AP,BBC)