Nederlander (69) omgekomen bij tyfoon op de Filippijnen

Foto ANP / EPA / Jay Rommel Labra

Op de Filippijnen is een 69-jarige Nederlander omgekomen door de tyfoon Haiyan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, schrijft persbureau Novum. Het ministerie ontraadt sinds vanmiddag alle niet-essentiële reizen naar door de tyfoon getroffen gebieden in de Filippijnen.

De overleden man was met een groepje vrienden op duikvakantie bij Camanga Island. Met zestien andere Nederlanders in de Filippijnen is sinds de tyfoon eveneens geen contact meer geweest. Het ministerie heeft contact met familieleden van hen. Een woordvoerder benadrukt wel dat het aantal mensen met wie nog geen contact is geweest snel wisselt.

Nederlanders in de Filippijnen wordt aangeraden de media te volgen en zich te registreren via de website van de Nederlandse ambassade in Manilla. Ook worden reizigers geadviseerd contact te houden met de touroperator. Buitenlandse Zaken stuurt vandaag een consulair specialist vanuit de ambassade in New Delhi, India, naar die in Manilla. Die gaat het consulaire team van de ambassade assisteren bij het lokaliseren en helpen van Nederlanders.

Aangepast reisadvies

Eerder op de dag paste Buitenlandse Zaken het reisadvies naar de Filippijnen al aan. Het ministerie ontraadt nu alle niet-essentiële reizen naar het gebied. Door de storm is het moeilijk te reizen in de gebieden. Veel gebieden moeten het momenteel zonder elektriciteit stellen. Ook contact opnemen met mensen in de getroffen gebieden is daardoor lastig. Buitenlandse Zaken verwacht dat de verstoring minstens een aantal dagen aanhoudt.

De tyfoon heeft grote schade aangericht in onder meer de provincies Leyte en Oost Samar, Negros Occidental, noordelijk Cebu, Masbate en Iloilo. Ook andere gebieden hebben echter schade opgelopen. De autoriteiten schatten dat de tyfoon zeker tienduizend levens heeft geëist.

Giro 555 geopend voor hulp

Eerder vandaag werd Giro 555, het nummer van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers.

Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, Oxfam Novib en Unicef, samen geld in via Giro 555. Het Rode Kruis en Cordaid hadden dit weekend al giro’s geopend voor donaties. De laatste keer dat 555 geopend werd, was afgelopen maart voor noodhulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

    • Nando Kasteleijn