Nederland had te weinig tijd om enteren Arctic Sunrise te voorkomen

Activisten van Greenpeace protesteren in Rusland tegen het vasthouden van de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise.
Activisten van Greenpeace protesteren in Rusland tegen het vasthouden van de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise. Foto ANP / EPA / Maxim Shipenkov

De Nederlandse autoriteiten hadden te weinig tijd om in te grijpen bij de actie van het schip van Greenpeace bij de Arctic Sunrise. Dat blijkt uit antwoorden van Nederland die zijn gepresenteerd tijdens de zaak tegen Rusland bij het Internationaal Zeerechtribunaal in Hamburg, vandaag.

Rusland beschuldigde Nederland vorige week vrijdag nog van ‘inactie’ in de aanloop naar het incident op de Barentszee. Het zou de verantwoordelijkheid van de Nederlandse autoriteiten geweest zijn om de Arctic Sunrise tegen te houden, aangezien het schip onder Nederlandse vlag vaart.

Te weinig tijd voor goede inschatting

Op 18 september, toen Greenpeace bij het boorplatform protesteerde, hadden de Russische autoriteiten al gewaarschuwd dat de kustwacht het schip wilde enteren, wat een dag later ook gebeurde. Dat was volgens de Nederlandse afvaardiging bij het tribunaal te kort om een goede inschatting van de situatie te maken en passende maatregelen te nemen.

De dertig opvarenden werden gearresteerd en zitten nu vast op verdenking van piraterij en vandalisme. Als ze schuldig worden bevonden, kan dat leiden tot jarenlange gevangenisstraffen. Eerder vandaag zijn de activisten naar Sint Petersburg overgebracht.

Op 22 november doet het Internationaal Zeerechttribunaal uitspraak in de zaak rondom de Arctic Sunrise.