Nederland doet het goed met zorg voor dementen

Foto ANP / Roos Koole

De Nederlandse zorg voor demente ouderen is bovengemiddeld goed vergeleken bij andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.000 dementerenden in acht Europese landen onder leiding van de Universiteit Maastricht.

De resultaten verschijnen binnenkort in het Journal of the American Directors Association (JAMDA). Het onderzoek, gefinancierd door de Europese Unie, had plaats in Nederland, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Deelnemers woonden of nog net thuis, of waren onlangs opgenomen in een verpleeghuis.

Bijna geen vrijheidsbeperkende maatregelen

De kwaliteit van de zorg werd afgemeten aan de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen, gewichtsverlies, pijn, doorligwonden, valincidenten, medicijngebruik, depressieve symptomen en overlijden binnen drie maanden na verhuizing naar een verpleeghuis.

Nederland scoort over de hele linie goed en op sommige punten het best, zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en onderzoeksleider. Zo komen vrijheidsbeperkende maatregelen voor thuiswonende demente ouderen, zoals afzonderen en het gebruik van bedhekken, hier vrijwel niet voor, en vastbinden helemaal niet. Duitsland en Spanje passen dit thuis het vaakst toe.

    • Joke Mat