Lieberman weer terug als minister van Buitenlandse Zaken Israël

Lieberman na zijn vrijspraak, vorige week.
Lieberman na zijn vrijspraak, vorige week. Foto ANP / EPA / Abir Sultan

De Israëlische politicus Avigdor Lieberman is vandaag weer beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken. Hij was in december vorig jaar afgetreden wegens een aanklacht voor fraude en misbruik van vertrouwen.

De Beitenu-politicus werd verdacht van misbruik van vertrouwen. Hij zou een diplomaat hebben beloond met een post als ambassadeur in ruil voor informatie over een onderzoek dat naar de minister was ingesteld. Lieberman werd vorige week echter vrijgesproken van alle aanklachten. Kort daarop liet premier Benjamin Netanyahu weten dat de oud-minister zijn eerdere functie weer kon terugkrijgen. In de tussentijd bleef de post onbezet.

Impact op besprekingen

De verwachting is dat de rentree van Lieberman van grote invloed zal zijn op het vredesproces met de Palestijnen. In zijn optiek is een permanente vredesdeal onmogelijk. Eerder nog bestempelde hij de Palestijnse president Abbas tot een obstakel voor vrede.

Premier Netanyahu schetste vorige week nog een grimmig beeld van de besprekingen, daar er geen vooruitgang was geboekt. Weliswaar liet Israël recentelijk nog een aantal Palestijnse gevangen vrij, maar kort daarop kondigde de regering van Netanyahu aan weer te willen bouwen in Oost-Jeruzalem, een gebied dat door de Palestijnen wordt gezien als de toekomstige hoofdstad van een eigen staat.

    • Philippus Zandstra