Kerry: Iran stopte gesprekken - VN praat met Iran over monitoring

John Kerry tijdens zijn persconferentie na afloop van de afgebroken gesprekken met Iran.
John Kerry tijdens zijn persconferentie na afloop van de afgebroken gesprekken met Iran. Reuters / Jason Reed

Iran is verantwoordelijk voor het klappen van de nucleaire onderhandelingen in Genève. Dat heeft John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gezegd tijdens een persconferentie in Abu Dhabi, schrijft persbureau AFP.

Eerder waren er berichten dat er door onenigheid tussen de westerse landen geen akkoord was bereikt. Kerry sprak deze berichten tegen en legde de verantwoordelijkheid neer bij Iran. “De westerse landen waren zaterdagavond akkoord met het voorstel. Het was Iran die op dat moment het voorstel niet kon accepteren”.

De Iraanse staatstelevisie meldt dat met het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) overeenstemming is bereikt over uitgebreider toezicht op de nucleaire activiteiten van Iran. In de zogenoemde ‘routekaart’ krijgen VN-inspecteurs onder meer toegang tot een in aanbouw zijnde zwaarwaterreactor en een belangrijke uraniummijn.

Onze correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, over de gesprekken met de IAEA:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Some questions IAEA wants Iran to answer are based on a laptop the CIA provided, which Iran says contains falsified evidence of nuke work

“Deal kan Israël beschermen”

Kerry stelde er vertrouwen in te hebben dat een deal over het nucleaire programma van Iran “Israël kan beschermen”, zo schrijft persbureau Reuters. Ook beloofde de minister dat de Verenigde Staten zijn bondgenoten “zal beschermen tegen elke bedreiging of aanval”.

Benjamin Netanyahu liet zondagochtend weten blij te zijn dat de landen die met Iran onderhandelen nog geen akkoord hebben gesloten over het Iraanse atoomprogramma. De Israëlische premier zei in het weekeinde met de leiders van de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland te hebben gesproken en er bij hen op aan te hebben gedrongen geen overhaast akkoord te sluiten.

Verder zei Kerry dat een overeenkomst de “sterke banden” met Arabische bondgenoten niet zal ondermijnen. Ten slotte sprak Kerry de hoop uit dat er in de komende maanden alsnog een overeenkomst komt.

Nog geen deal, Frankrijk kritisch

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat er nog geen akkoord is tussen de westerse landen en Iran. De onderhandelingen kwamen in moeilijkheden terecht nadat vooral Frankrijk niet tevreden was over de stappen die Iran wilde nemen.

Omdat Teheran tijdens de onderhandelingen weigerde om een reactor stil te leggen en zijn voorraad verrijkte uranium te verlagen, blijven er volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius “belangrijke vragen” open staan. Frankrijk zou zich met zijn kritische opstelling isoleren van andere westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Iraanse president Hassan Rohani reageerde op zondag met ferme taal op de ontwikkelingen: “Iran zal niet buigen voor welke sanctie of welk dreigement dan ook.” Rohani beweerde daarnaast dat zijn land zich rationeel, logisch en tactvol heeft opgesteld tijdens het overleg met de zes wereldmachten.

Onderhandelingen om conflict met Iran op te lossen

De Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China, Iran en Duitsland waren sinds afgelopen donderdag bijeen in Genève om een overeenkomst te sluiten om het conflict over het nucleaire programma van Iran op te lossen.

De zes wereldmachten willen dat de mate van verrijking in Iran wordt teruggebracht zodat het uranium niet snel voor kernwapens kan worden gebruikt. Iran heeft steevast ontkend dit te willen, en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

    • Nando Kasteleijn