Huisarts Tuitjenhorn voelde zich ‘niet gehoord’

Het ziekenhuis AMC in Amsterdam noch de Inspectie voor Gezondheidszorg heeft geprobeerd de visie van huisarts Tromp in Tuitjenhorn in een euthanasiezaak te horen voordat ze hem aangaven bij justitie. Dit heeft Tromp zeer gekrenkt, het voelde als een ‘dolksteek’ in zijn rug. Hij raakte depressief en werd ervoor opgenomen in een kliniek. Tijdens die opname verhoorde justitie hem.

Dit heeft de weduwe van de huisarts, Anneke Tromp, zaterdag verteld in het tv-programma Nieuwsuur. Haar man pleegde een maand geleden zelfmoord nadat hij was aangemerkt als verdachte van moord in de euthanasiezaak van een terminale kankerpatiënt. Een co-assistent van het AMC, die bij Tromp in de leer was, was bij de euthanasie van de kankerpatiënt aanwezig. Ze besprak twee dagen later haar twijfels over de uitvoering met haar begeleider. Tromp zou veel meer morfine en dormicum hebben toegediend dan gebruikelijk bij palliatieve sedatie, verzachting van het sterven.

De zaak leidde tot onrust onder huisartsen die wel wisten van Tromps schorsing en vervolging, maar niet wat zich had afgespeeld. Ze vreesden dat hij werd vervolgd op grond van gewone euthanasie of palliatieve sedatie. Inspectie en AMC brachten daarna verklaringen naar buiten om aan te tonen dat zij terecht hadden ingegrepen bij de Noord-Hollandse huisarts. Gisteren liet ook het Openbaar Ministerie weten volgens de regels te hebben gehandeld.