Hoe racistisch is Nederland nu echt?

Het beheerste wekenlang het publieke debat: racisme in Nederland. Talloze lezers schreven brieven aan de redactie. Een selectie.

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron.
Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Tachtig procent had een kleurtje daar, zeker toeval?

Mijn zoon heeft – zoals veel Nederlanders – een kleurtje, omdat zijn vader uit West-Afrika komt. Op de lagere school in Kameroen had hij uitstekende resultaten en ook op de Nederlandse Montessorischool deed hij het goed. Het ging fout op het lyceum. Hij bleef zitten en werd gepest, maar dit werd niet gesignaleerd. Pas na een jaar reageerde mijn zoon en sloeg een pestkop tegen de grond: geschorst.

Qua uiterlijk heeft mijn zoon zich aangepast aan de Nederlandse jeugd: kortgeschoren, waardoor hij er als een ‘Marokkaantje’ (natuurlijk allemaal gewoon Nederlanders) uitziet. Op zijn veertiende werd hij in een discotheek aangevallen door een blank jongetje, maar híj werd eruit gegooid. Ik zal de details van alle verdere aanhoudingen besparen, soms terecht, meestal onterecht. Inmiddels is die vertederende krullenbol van vroeger afgezakt naar schoolniveau ‘nul’; er werd mij door jeugdzorg een moedercursus aangeraden: 80 procent van de kinderen van de andere moeders had ook een kleurtje. Toeval?

Mijn oudste zoon – blank en door mij alleen opgevoed – is keurig afgestudeerd. Soms zeg ik tegen mijn jongste: waarom neem je geen dreadlocks, dan zie je er niet meer uit als een ‘Marokkaan’? Dat is heel erg om te denken, vind ik.

Sinds een paar maanden had mijn zoon – met plezier – een baantje, waar hij een scooter voor nodig had. Hij werd aangehouden omdat hij reed onder invloed. Zijn rijbewijs is nu ingenomen en zijn baan is hij kwijt. Hou me ten goede, rijden onder invloed van alcohol vind ik absoluut onacceptabel. Maar waarom is juist hij opnieuw aangehouden? Zijn er psychologen die onderzoek doen naar wat onrechtvaardigheid doet met een kinder- of puberziel?