Gurlitt is rechtmatig eigenaar deel kunstschat

Kunsthandelaarszoon Cornelius Gurlitt is volgens de Duitse fiscale opsporingsdienst rechtmatig eigenaar van 315 kunstwerken die in de nazitijd als ‘ontaard’ in beslag zijn genomen. Ze bevonden zich onder de 1.406 werken die vorig jaar in zijn flat in München zijn aangetroffen. Dat melden tijdschrift Focus en Bild am Sonntag.

Cornelius is de zoon van de in 1956 verongelukte kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die in opdracht van de nazi’s kunst verkocht die door het regime als ‘ontaard’ werd beschouwd of van Joodse verzamelaars was geroofd.

Van 315 werken zou vaststaan dat ze rechtmatig aan Cornelius toebehoren. Deze werden door de nazi’s in beslag genomen bij musea. Hildebrand Gurlitt kocht ze in 1940-1941 van het Duitse naziregime. Ze kunnen volgens de opsporingsdienst niet worden teruggevorderd door de vroegere bezitters.

Dit weekeinde liet de 79-jarige Cornelius voor het eerst van zich horen. Der Spiegel publiceerde een brief van hem, waarin hij verzoekt de naam Gurlitt niet meer te noemen. Volgens het blad wil hij niet dat de naam van zijn vader in verband wordt gebracht met de nazi’s. Cornelius blijkt nog in dezelfde flat in München te wonen. Hij was spoorloos, maar journalisten van het Franse Paris Match spoorden hem op en troffen een „angstige man”.