Groot-Brittannië en Iran doen diplomatieke betrekkingen herleven

Groot-Brittannië heeft een eerste stap gezet om de diplomatieke betrekkingen met Iran te herstellen door een chargé d’affaires, een zaakgelastigde, aan te wijzen. De betrekkingen lagen stil sinds een aanval van Iraanse studenten op de Britse ambassade in Teheran in 2011.

De Iraanse oproerpolitie probeert een woedende menigte buiten de Britse ambassade te houden in Teheran in 2011.
De Iraanse oproerpolitie probeert een woedende menigte buiten de Britse ambassade te houden in Teheran in 2011. Foto Reuters

Groot-Brittannië heeft een eerste stap gezet om de diplomatieke betrekkingen met Iran te herstellen door een chargé d’affaires, een zaakgelastigde, aan te wijzen. Ajay Sharma, hoofd van de Iran-afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt de post waar. De betrekkingen lagen stil sinds een aanval van een groep Iraanse studenten op de Britse ambassade in Teheran in 2011.

Iran heeft op zijn beurt ook een zaakgelastigde aangewezen, zo meldt Reuters op gezag van het Iraanse nieuwsagentschap Mehr. De beide diplomaten werken vanuit hun eigen land aan een volledig herstel van de betrekkingen. Ze zullen praten over het heropenen van ambassades in Londen en Teheran.

Twitter avatar AjaySharmaFCO Ajay Sharma Very pleased to have been appointed non-resident Chargé d’affaires to #Iran. Look forward to constructive dialogue on bilateral agenda.

De aankondiging komt op een moment dat Iran met zes wereldmachten in overleg is over zijn nucleaire programma.

Aanval studenten op ambassade

De diplomatieke betrekkingen waren zo goed als verbroken nadat een groep woedende Iraanse studenten in november 2011 de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran binnendrongen. Ze haalden de Britse vlag neer en gooiden met benzinebommen. Kort voor de aanval had het Iraanse parlement ingestemd met een vermindering van de diplomatieke en economische banden met Groot-Brittannië. Dat was weer een reactie op de beslissing van de Britten als sanctie tegen het omstreden nucleaire programma hun handelsbetrekking en transacties met Iran opschortten.

    • Frank Huiskamp