Greenpeace-activisten naar Sint-Petersburg

Een demonstratie in Barcelona tegen de detentie van de 'Arctic 30' in Rusland.
Een demonstratie in Barcelona tegen de detentie van de 'Arctic 30' in Rusland. Foto EPA / Marta Perez

De dertig activisten van Greenpeace die sinds vorige maand vastzitten in het Russische Moermansk worden vandaag naar een gevangenis in Sint-Petersburg gebracht. Dat laat de milieuorganisatie weten via Twitter. Vanochtend vroeg om 05.00 uur lokale tijd werden de activisten opgehaald.

Advocaten die de activisten vanmorgen wilden bezoeken, kregen te horen dat ze op de trein waren gezet. Het was al bekend dat de dertig activisten zouden worden verplaatst, maar tot nu toe was het onduidelijk wanneer dat zou gebeuren. De condities waaronder de activisten reizen zijn onbekend. Volgens Greenpeace is er in de meest gangbare detentiewagons plaats voor vier mensen.

Ben Ayliffe, van Greenpeace International, zegt in een verklaring op de site:

“We we zullen er alles aan doen om ons ervan te verzekeren dat de Arctic 30 op humane wijze worden verplaatst. Voor zover we weten zijn het geen verwarmde wagons. Daarom hebben we onze mensen geadviseerd zich warm aan te kleden. We hebben ook warme kleren laten bezorgen.”

Het is ook nog niet duidelijk waar de activisten heen worden gebracht. Er zijn verschillende detentiecentra in Sint-Petersburg. Greenpeace-directeur Kumi Naidoo liet eerder weten dat de overplaatsing nog geen garantie is dat de omstandigheden in de nieuwe gevangenis beter zijn. Hij hield er zelfs rekening mee dat ze slechter kunnen zijn. Volgens Naidoo kunnen de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise naast vijftien jaar cel voor piraterij nog eens zeven jaar extra cel krijgen voor hooliganisme.