Giro 555 geopend om geld in te zamelen voor Filippijnen

Een vrouw zoekt naar haar eigendommen tussen het puin in het door Haiyan verwoeste Tacloban.
Een vrouw zoekt naar haar eigendommen tussen het puin in het door Haiyan verwoeste Tacloban. Foto AP/ Aaron Favila

De stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) opent giro 555 om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filippijnen. Dat is op een persconferentie bekendgemaakt.

Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, Oxfam Novib en Unicef, samen geld in via giro 555. Het Rode Kruis en Cordaid hadden dit weekend al giro’s geopend voor donaties. De laatste keer dat 555 geopend werd, was afgelopen maart voor noodhulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Verschillende andere landen hebben al hulp toegezegd aan de Filippijnen. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft schepen en vliegtuigen naar de archipel gestuurd om de hulpdiensten te helpen en noodvoorraden te leveren. De Europese Unie heeft ook hulp aangeboden en ook de Verenigde Naties hebben steun aangekondigd. De Nederlandse regering heeft al twee miljoen euro toegezegd.

Dodental kan boven 10.000 uitkomen

Naar schatting kan het dodental op de Filippijnen boven de 10.000 uitkomen. Vooralsnog zijn er geen meldingen van Nederlandse slachtoffers. In totaal zijn zo’n vier miljoen mensen getroffen. De schade is enorm. Tacloban, een stad met ruim 200.000 inwoners in de zwaar getroffen provincie Leyte , lijkt bijna geheel met de grond gelijkgemaakt. De hulp in het getroffen gebied komt maar lastig op gang vanwege schade aan de infrastructuur.

Update 12.20: Het officiële dodental is nu 942, volgens het leger. Dat schrijft AP.

Lees meer achtergrond in ons eerdere bericht over de Filippijnen.