Hulp kan getroffen gebieden Filippijnen maar moeilijk bereiken

Een luchtfoto laat enorme schade in Guiuan, in het oosten van de provincie Samar, zien.
Een luchtfoto laat enorme schade in Guiuan, in het oosten van de provincie Samar, zien. Foto AP/ Bullit Marquez

Hulpdiensten kunnen nog maar moeilijk de gebieden op de Filippijnen bereiken waar tyfoon Haiyan een spoor van vernieling heeft achtergelaten. Ze worden geconfronteerd met geblokkeerde wegen en beschadigde vliegvelden, meldt persbureau AP, in hun pogingen tenten, voedsel en medicijnen te brengen naar het oosten van de eilandengroep, waar door de tyfoon waarschijnlijk duizenden mensen zijn omgekomen.

Pas drie dagen nadat Haiyan over de Filippijnen trok, wordt pas duidelijk hoe groot de verwoesting is, schrijft AP. Zo hingen er in Tacloban, een stad in de provincie Leyte met meer dan 200.000 mensen, lichamen in de bomen en lagen er lichamen aan de kant van de weg. De hele stad lijkt volledig met de grond gelijkgemaakt. Vanuit de lucht, zo schrijft het persbureau, lijkt het op één grote vuilnisbelt.

Hulp heeft de stad nog maar moeilijk kunnen bereiken, dus veel mensen hebben voedsel, water en andere spullen zelf maar uit verlaten winkels gehaald. President Benigno Aquino III liet gisteren weten erover te denken om in Tacloban een staat van beleg uit te roepen. Het stadsbestuur had om die maatregel gevraagd. Een avondklok, vaste voedselprijzen en rantsoenering, de oprichting van controleposten en meer blauw op straat moeten verdere plunderingen voorkomen en de orde en rust waarborgen.

Bekijk hier een interactieve kaart en video bij AP

Gevreesd wordt voor meer dan 10.000 doden

Nog steeds is er geen officieel dodental bekend. Autoriteiten vrezen dat ten minste 10.000 mensen zijn omgekomen in wat de ergste natuurramp ooit op de eilandengroep is. De tyfoon bereikte snelheden tot 275 kilometer per uur. Minstens zes eilanden werden getroffen, ongeveer vier miljoen mensen zijn getroffen.

Verschillende andere landen hebben hulp toegezegd aan de Filippijnen. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft schepen en vliegtuigen naar de archipel gestuurd om de hulpdiensten te helpen en noodvoorraden te leveren. De Europese Unie heeft ook hulp aangeboden en ook de Verenigde Naties hebben steun aangekondigd. In Nederland hebben het Rode Kruis en Cordaid giro’s geopend voor donaties.

http://youtu.be/BqfQqBVOmNM

Bij de dodelijkste storm tot nu toe in het land, orkaan Thelma in 1991, kwamen ongeveer 5.100 mensen om het leven. De grootste ramp in de geschiedenis van de Filippijnen was een aardbeving in 1976 met een kracht van 7.9 die aan 5.791 mensen het leven kostte.

Haiyan heeft vanochtend (plaatselijke tijd) Vietnam bereikt als tropische storm. Slachtoffers of grote schade zijn nog niet gemeld. Haiyan trekt nu verder richting het zuiden van China. Onderweg zal ze steeds verder afzwakken.