Ook India mijdt de top in Sri Lanka

Premier Manmohan Singh
Premier Manmohan Singh Foto AFP

Na de Canadese premier Stephen Harper heeft zijn ambtgenoot Manmohan Singh van India gisteren ook besloten eind deze week niet naar de top van het Gemenebest in Sri Lanka te gaan.

Canada zegde af, uit kritiek op de regering in Colombo wegens haar weigering de oorlogsmisdaden tegen de Tamilminderheid in het noorden in de laatste fase van de oorlog (2009) tegen de Tamil Tijgers te onderzoeken.

Voor de Indiase premier Singh gelden soortgelijke overwegingen, maar dan ingegeven door kritiek vanuit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu. Volgend voorjaar zijn er algemene verkiezingen in India, en de Congrespartij van Singh wil zich niet vervreemden van haar coalitiegenoot uit Tamil Nadu.

Sommigen noemen Singhs wegblijven kortzichtig. Door Indiase bemoeienis kon de partij van de Tamils in het noorden van Sri Lanka een grote zege behalen bij regionale verkiezingen. Nu Singh wegblijft, taant de Indiase invloed in Colombo, vrezen zij. (AP)