Franse politici neergestoken bij herdenking Eerste Wereldoorlog

President Hollande bij de kranslegging vandaag. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog verliep verre van rustig.
President Hollande bij de kranslegging vandaag. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog verliep verre van rustig. Foto ANP / EPA / Ian Langsdon

Tijdens een herdenking voor de Eerste Wereldoorlog in het Zuid-Franse Châteaurenard zijn vandaag drie politici neergestoken. Over de toestand van de drie, onder wie parlementslid Bernard Reynès, is nog niks bekend. De politie heeft inmiddels de dader aangehouden.

Dat meldt persbureau AP. De man zou volgens de politie psychische problemen hebben. Voor hij werd ingerekend had hij Reynès - die ook burgemeester is van Châteaurenard - drie keer in de rug gestoken.

Hollande uitgejoeld

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog verliep ook in Parijs verre van rustig. President Hollande werd tijdens een herdenking bij de Arc de Triomphe uitgejoeld terwijl hij naar het graf van de onbekende soldaat liep om een bloemenkrans te leggen. Toeschouwers schreeuwden dat de president moest aftreden. Tientallen arrestaties zijn verricht omdat er een demonstratie werd gehouden waar geen toestemming voor was gegeven. De demonstranten droegen rode petjes uit protest tegen een reeks nieuwe belastingen.

De populariteit van Hollande is snel gekelderd door de hoge werkloosheid en het gebrek aan economische groei. Volgens opiniepeiler BVA is Hollande het minst populaire staatshoofd sinds het bureau 32 jaar geleden begon met opiniepeilingen. 26 procent van de ondervraagden heeft een positief beeld van de huidige president, zo bleek uit een peiling eind oktober.

Tijdens de herdenking in Parijs noemde Hollande de steekpartij een ‘gruwelijke daad’.

    • Philippus Zandstra