Erik van Muiswinkel gaat geestig falende leiders te lijf

Francesco Schettino was de kapitein op het Italiaanse cruiseschip dat vorig jaar op de rotsen liep, waarna hij zelf als eerste het wrak verliet. Erik van Muiswinkel benut dit voorval voor een voorstelling over de vele soorten gezagsdragers die dezer dagen door de mand vallen. Niet alleen kapiteins, maar ook ouders, voetbaltrainers, leerkrachten, bankiers, Amerikaanse presidenten – ze zeggen allemaal dat ze te vertrouwen zijn, en ze worden één voor één ontmaskerd: „Ze worden afgebroken waar je bij staat.” Op wie kunnen we nog bouwen?

In conferences, imitaties en een paar concies geschreven liedjes behandelt Van Muiswinkel hun deconfitures, met een handvol gespierde grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past. En bovendien maakt hij een geestig nummer van de manier waarop Schettino zichzelf met drogredeneringen voor de rechter zou hebben verdedigd.

Maar soms daalt hij te ver af van het leidersdemasqué dat zijn thema is. Op zulke momenten is het alsof Schettino! nog net niet doordacht genoeg is, nog net iets strakker kan worden getrokken. Want zijn onderwerp leent zich uitstekend voor het intelligente soort cabaret waarin Van Muiswinkel uitblinkt.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder