Engels? Niks mis mee! selfie swagger nice shoppie sense ...

Stemmen // verkiezing het anglicisme van het jaar Stuur je favoriete Engelse woord of uitdrukking in de Nederlandse taal. Tot 28 november, zie anglicisme.nl

Kom er niet mee aan bij taalpuristen: Engelse woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Velen zijn bang dat het Engels het Nederlands zal verdringen. Taalkundige Marten van der Meulen ziet het positieve ervan in. Met een vriendin richtte hij de verkiezing voor het Anglicisme van het Jaar op. Daarvoor kun je nu je favoriete anglicisme aandragen. Een jury maakt een voorselectie uit de inzendingen, daarna mag het publiek stemmen. „Engelse woorden hebben absoluut meerwaarde”, zegt Van der Meulen. „Het is gewoon een uitbreiding van onze taal.” Zelf heeft hij ook een favoriet: mindfuck. „Daar kan ik geen synoniem voor bedenken.” Mindfuck, een situatie waarin je op het verkeerde been wordt gezet, is simpelweg onvertaalbaar. Net als het Duitse Weltschmerz. „Een verrijking, maar niet veel mensen zien dat. Weltschmerz heeft Goethe aan zijn zijde. Mindfuck niet.”

    • Merlijn Kerkhof