Eerste nachtvorst van deze herfst gemeten

Met de eerste nachtvorst dit najaar zullen autorijders vanmorgen hun ruiten weer moeten krabben. Foto ANP / Robin Utrecht

Voor het eerst dit najaar heeft het officieel gevroren. Hoewel het aan de grond al vaker tot vorst kwam, dook de temperatuur nu ook op normale waarnemingshoogte onder nul. Dat melden weeronline.nl en Meteoconsult vanmorgen.

Brede opklaringen in combinatie met weinig wind zorgden ervoor dat het flink kon afkoelen. In Twenthe (-1,0), Eelde (-0,4) en in De Bilt (-0,3) dook de temperatuur onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd in het Gelderse Deelen gemeten met -1,4 graden. De laatste keer dat het vroor was op 1 mei, toen werd het in Leeuwarden -3 graden.

Vorig jaar werd de eerste nachtvorst met -2,9 graden op 26 oktober gemeten in het Overijsselse Heino, ruim twee weken eerder dan dit jaar. De vroegste eerste vorst ooit was in 1971. Toen werd het op 15 september net -0,1 in Deelen. De ANWB waarschuwde zaterdag als gevolg van de verwachte vorst voor lichte gladheid, maar tot grote gladheid zal de vorst vermoedelijk nog niet leiden omdat er nog veel warmte in de grond aanwezig is. Wel moeten automobilisten vanmorgen wellicht hun ruiten krabben.