Een minuut stilte, tegen Teeven

Bij de rechtbank in Amsterdam deden circa driehonderd advocaten mee aan een korte protestmars. Ook hielden ze een minuut stilte. Foto Olivier Middendorp

Advocaten zijn niet „van het stakende type”, zeggen ze zelf, maar toch vormde zich vanmorgen een rouwstoet van advocaten bij de rechtbank in Amsterdam. Strafrechtadvocaten, maar ook advocaten met asiel-, jeugdrecht of sociaal recht als specialisatie staakten tegen geplande bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Initiator van de staking, waar in Amsterdam ongeveer 300 advocaten aan meededen, is strafadvocate Bénédicte Ficq. Volgens haar moeten de „meest kwetsbaren in de samenleving gespecialiseerde rechtshulp kunnen blijven krijgen”. Het plan om de komende jaren 85 miljoen euro te korten op de rechtsbijstand, staat dat volgens haar in de weg. Ze vroeg om een minuut stilte.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) wil onder andere het uurtarief van advocaten voor ingewikkelde zaken met eenderde verlagen. Verder wil hij geen gesubsidieerde rechtsbijstand meer voor de eerste weken dat iemand vastzit. Ook moeten verzoeken voor gesubsidieerde rechtsbijstand straks vooraf worden getoetst. Nu gebeurt dat achteraf. Bepaalde rechtsgebieden – huurrecht, consumentengeschillen en deels het familierecht – worden uitgesloten.

Voor de staking heeft Teeven „helemaal geen begrip”, zei hij afgelopen zaterdag in Het Parool. Laat de strafrechtadvocaten liever met alternatieven komen, zei hij. Dát bezuinigd moet worden, staat voor hem vast. Teeven wil de oplopende kosten van de gesubsidieerde rechtsbijstand inperken: die stegen van 330 miljoen euro in 2002 naar 495 miljoen vorig jaar. Het bedrag van 85 miljoen is Teeven overeengekomen met coalitiepartij PvdA. Maar hoe de bezuinigingen worden ingevuld, daarover zou nog te praten zijn. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de plannen.