Duitse regering publiceert eerste Gurlitt-kunstwerken op internet

Dit werk van Franz Marc, een van de 1.406 werken in de collectie, werd op 5 november al getoond tijdens een persconferentie.
Dit werk van Franz Marc, een van de 1.406 werken in de collectie, werd op 5 november al getoond tijdens een persconferentie. Foto AFP / Christof Stache

De Duitse regering gaf eerder vandaag al aan druk te willen zetten achter de snellere identificatie en publicatie van de lijst van kunstwerken die gevonden zijn in een appartement in München, en heeft daar vanavond nog gevolg aan gegeven: 25 van de kunstwerken zijn op de website www.lostart.de gezet.

Onlangs werd bekend dat de Duitse politie in februari 2012 meer dan 1.400 kunstwerken uit het appartement van kunsthandelaarszoon Cornelis Gurlitt heeft gehaald die mogelijk door de nazi’s van voormalige eigenaars zijn gestolen. Onder de kunstwerken die zijn gevonden, zitten enkele onbekende schilderijen van grote kunstenaars als Marc Chagall en Otto Dix. Ook troffen onderzoekers een werk aan van Henri Matisse dat niet in de catalogi staat. Maar niet van alle kunstwerken is duidelijk door wie ze zijn gemaakt of van wie ze oorspronkelijk waren.

Eerste 25 werken staan online

Een volledige lijst van alle werken is nog niet gepubliceerd, en er is weinig vrijgegeven over de details van de kunstwerken. De Duitse regering liet daarom vanmiddag weten dat ze deze week meer details wilde geven over het identificatieproces en de identiteit van de werken.

Verrassend genoeg deed ze dat voor een deel vanavond al. 25 werken uit de hele collectie zijn online gezet, en de regering heeft laten weten de lijst regelmatig bij te werken. De site is momenteel, waarschijnlijk door de grote belangstelling, slecht bereikbaar. Onder de gepubliceerde werken zit kunst van Otto Dix, Otto Griebel en Max Liebermann.

Veel druk op overheid om openbaarmaking

De druk over de Duitse overheid om een lijst openbaar te maken is groot omdat erfgenamen van Joodse families die kunst verloren in de periode 1933-1945, museumdirecteuren en organisaties gespecialiseerd in de restitutie van roofkunst meer willen weten over de kunstwerken. Cornelius is de zoon van de in 1956 verongelukte kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, die in opdracht van de nazi’s kunst verkocht die door het regime als ‘ontaard’ werd beschouwd of van Joodse verzamelaars was geroofd. Van 315 werken zou nu vaststaan dat ze rechtmatig aan Cornelius toebehoren, maar de voormalige, soms Joodse, eigenaren die hun werken gedwongen moesten afstaan kunnen mogelijk aanspraak maken op teruggave van de geïdentificeerde werken.

De Duitse regering denkt dat 590 van in totaal 1.406 werken mogelijk door nazi’s gestolen zijn. De regering heeft ook laten weten een speciaal team op te stellen om de identificatie van de werken te versnellen.