Duits beroepsverbod voor neuroloog Ernst Jansen

Oud-neuroloog Ernst Jansen arriveert op 4 november bij de Almelose rechtbank.
Oud-neuroloog Ernst Jansen arriveert op 4 november bij de Almelose rechtbank. Foto ANP / Vincent Jannink

Oud-neuroloog Ernst Jansen, die zich voorheen Ernst Jansen Steur noemde, mag in Duitsland niet langer zijn beroep uitoefenen. Hij heeft zelf een verklaring ondertekend waarin hij afstand doet van de goedkeuring die hij als arts had, schrijven Duitse media vandaag, aldus persbureau Novum.

De 68-jarige Jansen bleek begin dit jaar weer als arts te werken in Duitsland. Bij een ziekenhuis in Heilbronn waar hij werkte werd hij ontslagen toen bekend werd dat tegen hem in Nederland een proces liep. Uit onderzoek bleek wel dat hij in Duitsland geen fouten heeft gemaakt met de behandeling van patiënten. In dat land wordt hij dan ook niet verdacht van strafbare feiten.

De aan medicijnen verslaafde neuroloog verhuisde naar Duitsland nadat hij in 2003 door het Medisch Spectrum Twente werd ontslagen. Daar werkte hij in meerdere klinieken.

Tucht- en strafzaak tegen Jansen in Nederland

Jansen heeft zich in Nederland al in 2009 uitgeschreven als arts. Toch moest hij op 1 november voor het medisch tuchtcollege in Zwolle komen. Vijf oud-patiënten hadden hem voor de tuchtrechter gesleept zodat die Jansen kan verbieden zich ooit nog opnieuw in te schrijven als arts in Nederland.

Tegen Jansen loopt daarnaast een strafzaak, die op 4 november begon. Hij wordt er door de Nederlandse justitie van verdacht jarenlang bewust verkeerde diagnoses als alzheimer te hebben gesteld. De strafzaak draait om negen oud-patiënten van Jansen, van wie er een zelfmoord pleegde. Hij kan worden veroordeeld tot twaalf jaar cel.