Drie mannen krijgen levenslang voor rol bij aanslag vliegveld Moskou

De chaos na de aanslag op vliegveld Domodedovo is te zien op beveiligingsvideobeelden. Foto EPA/ NTV

Drie mannen zijn vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij de zelfmoordaanslag op het Russische vliegveld Domodedovo, waarbij bijna drie jaar geleden 37 mensen om het leven kwamen. Eén andere man werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, meldt persbureau Reuters.

Volgens de aanklagers hebben de vier mannen de aanslagpleger geholpen bij zijn reis van Ingoesjetië in de Noordelijke Kaukasus naar Moskou en verschaften ze hem de explosievenriem, onderdak en vervoer. De aanslag in de aankomsthal van het drukste vliegveld van de Russische hoofdstad, waarbij ook nog eens 180 mensen gewond raakten, werd opgeëist door Dokka Oemarov, de rebellenleider uit moslimregio Tsjetsjenië.

De Russische president Vladimir Poetin, toen nog premier, zond in 1999 troepen om de separatistische rebellen in de regio een halt toe te roepen. In de Noordelijke Kaukasus is nog vrijwel dagelijks sprake van geweld. Rebellenleider Oemarov heeft er bij zijn strijders op aangedrongen “maximale kracht” in te zetten om de Olympische Winterspelen in Sotsji, begin volgend jaar, te saboteren.

    • Frank Huiskamp