Docu over dood/moord op Arafat: Palestijnen vermoedden al vergiftiging

Al Jazeera-verslaggever Clayton Swisher bij het mausoleum van Arafat.
Al Jazeera-verslaggever Clayton Swisher bij het mausoleum van Arafat. Still uit Killing Arafat / YouTube

Vorige week werd bekend dat Arafat waarschijnlijk vergiftigd is met polonium. Tv-zender Al Jazeera, die de hele zaak aanzwengelde, toonde gisteren een documentaire over het onderzoek naar de dood van Arafat, die suggereert dat de Palestijnse Autoriteit al eerder vermoedens had van vergiftiging.

Vorig jaar november werd het lichaam van Arafat opgegraven, acht jaar nadat hij plotseling overleed aan een hartaanval. Aanleiding was de onthulling van Al Jazeera na maandenlang onderzoek dat de Palestijnse leider mogelijk vergiftigd zou zijn met het radioactieve polonium.

Uit tests op de persoonlijke bezittingen van Arafat door een onderzoeksinstituut in Lausanne werden vervolgens inderdaad grote hoeveelheden polonium gemeten. In monsters uit het opgegraven lichaam van Arafat werd vervolgens achttien keer de normale hoeveelheid polonium aangetroffen.

Weduwe Arafat: stop de vredesgesprekken

Op grond daarvan concludeert zijn weduwe nu dat de voormalige Palestijnse leider vermoord is door Israël, dat op zijn beurt iedere betrokkenheid bij de dood van Arafat ontkent. De documentaire van Al Jazeera suggereert dat de Palestijnse Autoriteit zelf al eerder vermoedde dat Arafat vergiftigd zou zijn. Te zien is hoe journalisten van Al Jazeera tijdens hun onderzoek gevolgd worden en gehinderd door de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit.

Nasser Qudwa, Arafat’s neef en voormalig minister van Buitenlandse Zaken bij de PA, antwoordt op de vraag waarom er in 2004 geen autopsie op het lichaam van Arafat is verricht:

“Als dat zou zijn gebeurd dan zou dat het eind van het vredesproces hebben betekend. Het Palestijnse volk zou dan met eigen ogen het verraad en een grote misdaad hebben gezien, namelijk de moord op hun eigen leider.”

De weduwe van Arafat, Suha Arafat, roept in de docu de PA dan ook op om de vredesbesprekingen tijdelijk te stoppen totdat duidelijk is wat er gebeurd is.

Russen troffen geen polonium aan

De genomen monsters van het opgegraven lichaam van Arafat werden door drie verschillende onderzoeksteams onderzocht: het Zwitserse team van de Universiteit van Lausanne, een Frans team van onderzoeksrechters en forensische experts, en een Russisch team dat door de PA zelf was gezocht. Het Russische team concludeerde overigens dat er geen resten van polonium werden aangetroffen.

In de documentaire zegt een Russische wetenschapper te weten dat zijn collega’s specifieke instructies kregen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hoe het onderzoek te verrichten. Een andere wetenschapper noemt de resultaten “onbetekenend”.

Bekijk hier de documentaire van vorig jaar terug die Al Jazeera maakte over de dood van Arafat en die de hele zaak aan het rollen bracht: