Dijsselbloem wil dat Rabobank aangifte doet tegen Libor-fraudeurs

Minister Dijsselbloem wil dat de Rabobank aangifte doet tegen handelaren die de Libor-rente manipuleerden.
Minister Dijsselbloem wil dat de Rabobank aangifte doet tegen handelaren die de Libor-rente manipuleerden. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) dringt er bij de Rabobank op aan aangifte te doen tegen de oud-medewerkers van de bank die betrokken zijn geweest bij de manipulatie van de Libor-rentetarieven. Dit bevestigen verschillende bronnen die op de hoogte zijn van de afwikkeling van het Libor-schandaal bij NRC Handelsblad.

Tot nu zijn alleen disciplinaire maatregelen genomen tegen de veertien handelaren en managers die nog bij Rabobank werken, zoals het niet uitbetalen van bonussen. Daarnaast zijn vijf mensen ontslagen. Dijsselbloem zei onlangs nog dat hij ‘niet begrijpt waarom de daders van dit type fraude hiermee weg lijken te komen’.

Nog geen besluit Rabobank

Donderdagochtend heeft Dijsselbloem in een persoonlijk onderhoud met Rinus Minderhoud, de interim-bestuursvoorzitter van de Rabobank, op het belang van aangifte gewezen. Donderdagmiddag heeft Dijsselbloem nog een keer met Minderhoud gebeld. Rabobank heeft nog niet besloten of het aangifte gaat doen, zegt een woordvoerder vanochtend.

Twee weken geleden kreeg Rabobank een boete opgelegd van 774 miljoen euro door Amerikaanse, Britse en Nederlandse toezichthouders. Het OM schikte met de bank voor 70 miljoen euro: hierdoor werden de bank en de huidige medewerkers gevrijwaard van strafvervolging.

Aangifte niet nodig voor vervolging

Het Openbaar Ministerie zou ook zonder een aangifte van de Rabobank de oud-medewerkers kunnen vervolgen. Dijsselbloem heeft ook druk uitgeoefend op het OM om tot vervolging over te gaan. In een brief aan de Tweede Kamer afgelopen vrijdag schreef hij dat het OM hierover binnenkort een beslissing zal nemen.

De woordvoerder van Rabobank zegt dat:

“het aan het OM is om een besluit te nemen. Wij hebben hun alle informatie aangeleverd die hiervoor nodig is. Wij hebben als werkgever de disciplinaire maatregelen genomen die binnen onze maatregelen liggen.”

Woensdag overlegt de Tweede Kamer met Dijsselboem over het schandaal bij de Rabobank en het tekortschietende toezicht door De Nederlandsche Bank.