Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

De pieten zijn in 2006 al door de regenboog heen gevaren

Vanavond begint het dagelijkse Sinterklaasjournaal weer. De zwarte pieten blijven gewoon zwart. „Wij gaan niet eenzijdig grote veranderingen opleggen.”

De hoofdpiet, de huispiet en de ballonnenpiet.
De hoofdpiet, de huispiet en de ballonnenpiet. Foto NTR

Gaat het feest dit jaar wel door? Dat is de grote vraag in het Sinterklaasjournaal, dat vanavond weer begint. Ieder jaar weer zorgen de pieten daar voor problemen. Omdat ze er altijd een chaos van maken. Maar, zegt Sinterklaas: „Alles komt altijd vanzelf weer goed.”

Het Sinterklaasjournaal (NTR) met Dieuwertje Blok, onlangs bekroond met de Gouden Stuiver voor het populairste kinderprogramma, drukt een groot stempel op de sinterklaasviering. Dagelijks kijken één miljoen mensen. Vele bekende Nederlanders doen mee, dit jaar bijvoorbeeld Freek de Jonge, als Eppo Zanik (‘van huis uit geen klager’).

Ajé Boschhuizen, bedenker van het programma: „Het bereik en de beleving van het programma zijn sinds 2001 enorm toegenomen. De kijkersgroep wordt diverser, de website wordt druk bezocht, we hebben lespakketten zodat scholen kunnen inhaken op de verhaallijn, en dit jaar is er een voorleesboek bijgekomen.”

Sommige ouders klagen over die invloed: je kunt het tv-verhaal moeilijk negeren. En schrikken de kinderen niet van al die problemen die Sinterklaas op tv overkomt? Boschhuizen: „Dit is een winterfeest; buiten is het donker, je hoort de wind waaien. Het sinterklaasritueel is juist bedoeld om die angsten te bezweren. Dan komt iemand door je schoorsteen naar binnen; huiveringwekkende zaak eigenlijk. Het móét spannend zijn”. Boschhuizen zegt dat hij één keer een fout heeft gemaakt: „Sinterklaas raakte opgesloten in de pakjeskamer. Maar door een verschuiving in de programmering werd hij opgesloten op de vrijdag vóór de intocht, waardoor intochtsinterklazen in de problemen kwamen.”

En de zwartepietendiscussie? Het invloedrijke programma zou een revolutie kunnen ontketenen door de pieten te ontzwarten. Boschhuizen noemt het programma eerder trendvolger dan trendsetter: „De marges zijn beperkt. Als wij Sinterklaas een hoge hoed opzetten, zal iedereen afhaken. Wij gaan niet eenzijdig grote veranderingen opleggen. We begrijpen de gevoeligheden en volgen de discussie, maar die kan nog jaren duren, de uitkomst is ongewis. Als er iets in de maatschappij verandert, doen we daarin natuurlijk mee. De roe en de zak zijn toch ook ooit verdwenen.”

Eén kleine verschuiving: zwarte pieten heten bij het Sinterklaasjournaal geen ‘zwarte pieten’ meer, maar ‘pieten’. Boschhuizen: „Dat ‘zwarte’ hebben we geschrapt in 2006. Toen voer de stoomboot door de regenboog, waardoor sommige pieten andere kleuren kregen. Sinterklaas heeft toen verklaard dat de kleur niet uitmaakt: een piet is een piet.” Dat zorgde toen al voor veel boze brieven van traditionalisten. En op het eind kwam alles weer goed: de pieten waren weer zwart.

Het Sinterklaasjournaal Ned. 3, 18.00-18.10 uur