Cultuur of sadisme?

De naam van de stier die de hoofdrol speelt tijdens het Toro de Jubilo-festival in het Spaanse Medinaceli wordt door de deelnemers nog altijd erg letterlijk genomen. Toro de Fuego, zo wordt het arme beest genoemd, ‘Stier van Vuur’. En dat is ook precies wat er ieder jaar in het tweede weekend van november gebeurt: een stier wordt in brand gestoken.

Het ritueel zou teruggaan tot in de bronstijd. De inwoners van het stadje, precies in het midden van Spanje, binden een stier vast aan een houten paal op het centrale plein. Met behulp van een houten balk worden teerballen bevestigd aan de hoorns van de stier. Een dikke laag modder moet zijn rug en kop beschermen tegen brandwonden. De ballen worden in brand gestoken waarna de stier wordt vrijgelaten op het centrale plein van het Spaanse stadje. Omstanders dagen de stier uit alsof het matadors zijn. Aan het eind van de run sterft het beest, waarna het karkas wordt verdeeld onder de deelnemers aan het evenement.

Dierenactivistengroep PACMA heeft de Keltische traditie beschreven als „een duidelijk voorbeeld van dierenmishandeling” en anti-bontbeweging PETA noemt het „een sadistisch festival”. De organisatie zegt dat de brandende teerballen schade veroorzaken aan de hoorns, het lichaam en de ogen van de stier. Om nog maar te zwijgen van de stress die het dier in zijn laatste levensuren ervaart.