Cel voor Russische tomaatgooiers Willem-Alexander en Máxima

Na de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou werden twee demonstranten in een politiebusje afgevoerd. Ze gooiden een tomaat, maar die bereikte het koningspaar niet.
Na de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou werden twee demonstranten in een politiebusje afgevoerd. Ze gooiden een tomaat, maar die bereikte het koningspaar niet. Foto ANP Royal Images / Jerry Lampen

De twee Russische betogers die zaterdag in Moskou werden opgepakt voor het gooien van tomaten naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima, moeten de cel in. Dat meldt persbureau Novum. Een 23-jarige man kreeg vijftien dagen gevangenisstraf, een achttienjarige vrouw moet tien dagen zitten.

De twee moesten vandaag voor de rechter komen voor vandalisme. De maximale celstraf daarvoor is vijftien dagen cel.

De twee zouden naar koning Willem-Alexander en zijn vrouw hebben geschreeuwd dat ze bloed aan hun handen hebben. De Russen houden Nederland verantwoordelijk voor de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in een Nederlandse cel, eerder dit jaar. Hij deed dat nadat zijn asielverzoek was afgewezen. De affaire kende een lange politieke nasleep.

De twee pleegden hun aanval toen Willem-Alexander en Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou aankwamen. Ze woonden daar een concert van het Concertgebouworkest bij. Het koninklijk echtpaar was daar voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. De twee wisten het koningspaar overigens niet te raken.

Bekijk onze fotoserie van het bezoek van het koninklijk echtpaar aan Rusland:

    • Anouk van Kampen