Bussemaker verdedigt subsidie voor grote Nederlandse artiesten

Minister Bussemaker ziet geen reden om de reiskostenvergoeding voor muzikanten aan te passen. De VVD had eerder vandaag kritiek op de regeling waardoor een artiest als Caro Emerald subsidie krijgt.
Minister Bussemaker ziet geen reden om de reiskostenvergoeding voor muzikanten aan te passen. De VVD had eerder vandaag kritiek op de regeling waardoor een artiest als Caro Emerald subsidie krijgt. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Bussemaker (OCW) ziet geen problemen in de huidige subsidieregeling voor Nederlandse artiesten die in het buitenland optreden. VVD-kamerlid Arno Rutte had vanochtend in het AD kanttekeningen geplaatst bij de reiskostenvergoeding van het Fonds Podiumkunsten.

Volgens Rutte gaat het geld naar reeds gearriveerde artiesten, wat ‘idioot’ zou zijn. Bussemaker ziet de creatieve industrie echter als één van de speerpunten van het huidige kabinetsbeleid; de reiskostenvergoeding helpt volgens haar om de Nederlandse popmuziek als exportproduct aan te stimuleren. De minister trekt een vergelijking met het exportbeleid, waarbij bedrijven exportkredieten kunnen ontvangen:

“Dan kijken we ook niet hoeveel middelen een bedrijf heeft. Dat doen we hier ook.”

Tevens zou het volgens Bussemaker niet gaan om ‘buitenissige’ bedragen en is de steun ook nog eens voorwaardelijk. Zo krijgen alleen artiesten die voor de eerste keer een buitenlandse tournee ondernemen, subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Het zou dan gaan om bedragen tot 7.500 euro.

Rutte niet overtuigd

Bussemaker stelt dat de regeling ervoor heeft gezorgd dat een aantal Nederlandse artiesten in het buitenland succes heeft bereikt, zoals Caro Emerald:

“Zij kwam uit het niets op nummer één in de top zoveel binnen.”

Arno Rutte, die eerder vandaag de regeling bekritiseerde, is niet overtuigd door de antwoorden van de minister.

“De minister moet ook erkennen dat er binnen de cultuur sectoren zijn die zonder subsidie op eigen benen kunnen staan. Juist de popmuziek is zo’n sector waar de overheid een keer weg moet blijven. Niet alles wat cultuur heet, heeft subsidie nodig.”