Britse megaster op het platteland

De première van de kerstshow van Kim Wilde is in een manegehal in Twente Haar manager had zijn huiswerk niet gedaan en schrok zich rot De boekers zijn dik tevreden, het concert is bijna uitverkocht

None
foto eric brinkhorst

Een week na de boeking belde de manager van zangeres Kim Wilde in paniek naar de organisatie van het kerstfeest in Saasveld: „Rolf, what are you going to do with us? There are only fucking cows living there!

Rolf Woolderink (38) kan er nog steeds om lachen. Hij boekte Kim Wilde, vooral bekend van haar wereldhit ‘Kids in America’, voor een optreden in Saasveld. In het dorp, dat nog geen tweeduizend inwoners telt, wordt voor de gelegenheid een groot podium neergezet in een manegehal.

Wildes manager had zijn huiswerk niet zo goed gedaan, zegt de organisatie van het kerstfeest. Hij kwam er pas ná de boeking achter waar Wilde precies zou gaan optreden. Toch wist Woolderink hem er aan de telefoon van te overtuigen dat het goed zou komen. „Ik zei tegen de manager: hier worden ook de Nederlandse kampioenschappen paardenspringen gehouden.”

Dus nu is de exclusieve première van de kerstshow van Kim Wilde op 14 december op het Twentse platteland. De Britse zangeres treedt dit jaar nog slechts op drie andere plekken op. Na Saasveld vliegt ze naar Londen, Bristol en Birmingham.

Het kerstfeest in Saasveld wordt elk jaar georganiseerd. Tijdens de voorgaande edities klonk er een heel ander soort muziek. Zoals de rock van de Drentse band Mooi Wark en van Jovink en de Voederbietels. Dit jaar moest het anders, groter, besloot de organisatie. Dus werd er een lijstje gemaakt met bekende artiesten uit de jaren zeventig en tachtig. De organisatie had wel verwacht dat iémand zou toehappen, maar Kim Wilde?

Een optreden van de zangeres kost een hoop geld, dat staat vast. Hoeveel er precies voor haar is betaald, wil Woolderink niet zeggen. Hij wil wel een hint geven: „We hadden van het geld bijvoorbeeld ook twee mooie nieuwe auto’s kunnen kopen.”

Het boeken van de bekende zangeres was een gok. En die pakte goed uit. Toen de manager ongerust naar de organisatie belde, was de helft van de 4.000 beschikbare kaarten al verkocht. Inmiddels zijn er zelfs nog maar een paar honderd kaarten beschikbaar.

Kim Wilde is nog erg populair in het oosten, zegt Woolderink. Op de veelbeluisterde piratenzenders in de omgeving wordt haar muziek regelmatig gedraaid. „Maar ja, om haar live te zien, moeten de mensen eerst meestal naar de andere kant van het land.” Dat doen ze volgens de organisator niet zo snel.

Het is volgens hem juist daarom ook slim om de zangeres in een buitengebied te laten optreden. „Als je haar in Paradiso in Amsterdam zet, moet je volgens mij veel meer je best doen om de zaal uit te verkopen. Nu kan je haar voor twee tientjes zien in de buurt.” Goedkoop? Woolderink vindt het eerder duur. „Wij hebben hier in de buurt veel zomerfeesten. Entree kost daar meestal rond de 7 euro.”

Twaalf jaar geleden besloten Woolderink en zijn vriendengroep een groot feest te houden, van het geld dat ze hadden verdiend met het verkopen van kerstbomen. Er waren altijd wel zomerfeesten bij hun in de buurt, maar winterfeesten ontbraken. De eerste editie van zijn kerstfeest werd gehouden in een bos, de gasten stonden onder een grote parachute. Lachend: „Zoals het toen was, dat maak je nooit meer mee. Het was ongeveer -18 graden en er kwamen allemaal meisjes met blote hempies aan.” Toen er geen beschutting bleek te zijn, vertrokken de meeste gasten weer naar de dichtstbijzijnde discotheek.

De organisatie is door de jaren heen een stuk professioneler geworden. Al snel verhuisden de organisatoren naar een feesttent en daarna naar de binnenhal van een manege. Daar leggen ze platen over de zandbodem, zodat deze niet beschadigd.

Het management van Kim Wilde lijkt inmiddels ook overtuigd van het succes. „Ze vonden het zelf ook heel bijzonder”, zegt Woolderink. Er komt waarschijnlijk zelfs een tweede show van de zangeres in Saasveld. Daarvoor moet Wilde dan wel twee televisieshows afzeggen. En er moet ook een helikopter en een privévliegtuig worden geregeld, zodat ze er op tijd kan zijn.

Woolderink zag Kim Wilde zelf ooit live. „Ze heeft zo veel hits gescoord, daar heb je geen weet van. Je zingt echt alles mee.” De samenwerking houdt niet op bij het georganiseerde concert. Woolderink wil misschien ook de nieuwe plaat van Kim Wilde in Nederland gaan distribueren. Hij moet nog kijken wat hij kan betekenen. Want muziek blijkt toch niet helemaal zijn vakgebied. „Ik heb een viskwekerij, ik ben geen professional in de muziekindustrie.”

    • Romy van der Poel