Bellen met Mario: over mazzelaars, drie ballen in het veld en Van Gaals gepuzzel

AZ benut een wel/niet terecht gegeven penalty tegen Feyenoord.
AZ benut een wel/niet terecht gegeven penalty tegen Feyenoord. Still uit samenvatting via Fox Sports

Het was het weekend van de weg terug (Ajax) en de weg naar beneden (PSV), het weekend van de gemiste kaarten en de drie ballen op het veld. En het was de week van Ajacied Joël Veltman, over wie iedereen niets dan lof had. “Twee aardige wedstrijden tegen matige tegenstanders en je bent al bijna international”, zegt oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Laten we beginnen bij PSV. De Eindhovense ploeg won donderdag weer eens: 2-0 tegen Dinamo Zagreb in de Europa League. Een opleving van korte duur, uit bij NAC (onder toeziend oog van premier Rutte), werd ‘gewoon’ weer verloren (2-1). Dertien wedstrijden, negentien punten. Hoe slecht dat is? In vijftien jaar startte PSV niet zo slecht aan de competitie. Dat terwijl het na de eerste twee weken nog als titelkandidaat werd genoemd, want wat was dit toch een talentvolle ploeg. Wat is er toch aan de hand?

“Ze hadden inderdaad een leuke competitiestart, maar met veel dank aan de eerste tegenstanders (ADO Den Haag, NEC en Go Ahead Eagles). Het is natuurlijk een veredelde juniorenploeg die nog veel moet leren en ervaring moet opdoen. Dat heeft tijd nodig, maar of die tijd ook gegund wordt, is een tweede.”

Cocu sprak na de wedstrijd tegen NAC van een “kwalijke zaak”:

‘Te snel om te zeggen dat Ajax terug is’

Ajax dan. Al weken verre van leuk om naar te kijken: weinig punten, matig voetbal. Maar tegen Celtic speelden de Amsterdammers een prima wedstrijd en daardoor hebben ze zowaar nog een kleine kans op de achtste finales van de Champions League en een reële kans op een langer verblijf in Europa. Van NEC werd dit weekend gemakkelijk gewonnen (3-0, twee keer Siem de Jong). Ajax op de weg terug?

“Dat lijkt mij snel. Celtic is een ploeg die in eigen land geen concurrentie heeft en heeft van de 26 uitwedstrijden in de Champions League tot nu er wel 24 verloren, één gelijkgespeeld en één gewonnen.”

En NEC?

“Dat is met alle respect natuurlijk nog wel de staartploeg van de Eredivisie.”

Feyenoord en AZ speelden gelijk (2-2, samenvatting hier) in de topper van het weekend, al blijft het moeilijk van toppers praten als er eigenlijk geen duidelijke koplopers zijn in de Eredivisie. Een leuke wedstrijd, vond Van der Ende:

“Feyenoord was iets beter, maar mist toch een echte killer. AZ, wellicht nog wat vermoeid van de midweekse Europese inspanning, koesterde het puntje.”


Samenvatting: Feyenoord 2-2 Az (10/11/2013) door iiGideonzFootball

AZ maakte gelijk door een al dan niet terecht gegeven strafschop. Beerens viel, Nijhuis floot:

“Honderd procent een terechte beslissing. Dat beoordeelde hij goed. Alleen had Joris Mathijsen (Feyenoord) later wel geluk dat een overtreding van hem over het hoofd werd gezien.”

Van der Ende over het voetbalweekend:

Goede beslissingen, maar ook enkele mazzelaars

Nu we dat bruggetje toch hebben gemaakt, hoe verging het de arbitrage dit weekend? Vitesse en Utrecht kregen allebei een strafschop, allebei vanwege hands:

“De twee strafschoppen waren terecht. Gelukkig werd scheidsrechter Pol van Boekel, die de handsbal van Vitesse niet waarnam in het tweede geval, gered door zijn assistent, die attent reageerde.”

Maar:

“Ook de slaande actie van Bulthuis, waar ook de vierde official bovenop stond, werd niet waargenomen.”

In die wedstrijd waren er op een gegeven moment bovendien drie ballen in het veld, iets dat niet meteen werd opgemerkt:

“Je mag verwachten dat op dit niveau de arbitrage scherper is en adequater optreedt.”

Ard van Peppen (Roda JC) kreeg twee keer geel en “daar was niets mis mee”, maar teamgenoten Frank Demouge en Mark-Jan Fledderus mochten van geluk spreken dat ze niet ook van het veld werden gestuurd, volgens Van der Ende:

“Opmerkelijk was de quote van arbiter Erik Braamhaar na afloop toen hij meldde dat hij twee rode kaarten had gemist, maar het in de Eredivisie wel heel erg snel gaat. Tsja…”

Ook RKC’er Ingo van Weert mazzelde. “Twee keer geel, maar dat was twee keer rood waard”.

Een mooi moment van dit Eredivisieweekend, volgens Van der Ende: het gezamenlijke eerbetoon van Vitesse en FC Utrecht voor hun veel te vroeg overleden nummers vier Theo Bos en David di Tommaso.

‘Van Gaal heeft puzzel nog niet compleet’

Even genoeg over de Eredivisie. Ajax won woensdag van Celtic, nee, Joël Veltman won van Celtic. De naam van de jonge verdediger werd in de dagen erna constant lovend genoemd: hij was de beste man van de wedstrijd. Vond ook bondscoach Louis van Gaal. En zo werd ‘Veltman wie?’ in een week tijd ‘Veltman bijna-international’:

“Twee aardige wedstrijden tegen matige tegenstanders en je bent al bijna international. Het geeft aan dat de bondscoach voor de Oranje-verdediging de puzzel nog lang niet compleet heeft.”

Veltman bij Oranje? De heren van Studio Voetbal praatten er gisteren over:

Van der Ende is naast kritisch oud-scheidsrechter bovenal liefhebber van mooi voetbal, dus ook hij zat al te kijken (“op twee na, want daarvan kon ik de video niet vinden”) naar de tien doelpunten die de FIFA vandaag heeft geselecteerd als de allermooiste van het jaar (bekijk ze hier). Een echte favoriet heeft hij nog niet:

“Ja, die van Zlatan tegen Engeland was natuurlijk geweldig, maar het zijn allemaal mooie goals. Dit weekend hadden we in Nederland ook wereldgoals, zoals die van Antonia (Go Ahead Eagles) en Pröpper (Vitesse)”

Kijk de hoogtepunten van deze Eredivisieronde terug bij Fox Sports.

    • Frank Huiskamp