Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Asscher vindt politieke klimaat niet racistisch: ‘noem namen en rugnummers’

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vorige week bij aankomst bij de Ministerraad.
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vorige week bij aankomst bij de Ministerraad. Foto ANP/ Martijn Beekman

Lodewijk Asscher, PvdA-minister van Sociale Zaken, vindt het politieke klimaat in Nederland niet racistisch. Hij zei dit in het radioprogramma Dit Is De Dag in reactie op uitspraken van de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, vorige maand in het programma Buitenhof.

Brenninkmeijer zei eind oktober dat het politieke klimaat in Nederland discriminatoir is en dat het de Nederlandse regering zou “sieren als een antidiscriminatiecampagne wordt gestart”. Asscher vindt dat je “juist bij zulke uitspraken namen en rugnummers moet noemen”, zo zei hij vandaag:

“Je kunt niet zomaar zeggen dat de politiek racistisch is, dat vind ik ook onterecht.”

Deel 1 van het interview:

Volgens Asscher smeert Brenninkmeijer met zijn uitspraken het aanwezige racisme te breed uit over de rest van het land, zo schrijft Novum:

“Ja, er bestaat racisme in Nederland. Ja, er bestaat antisemitisme en discriminatie en daar moeten we tegen optreden. Iets anders is de conclusie zoals de ombudsman die trekt, dat we daarmee als land racistisch zijn.”

Brenninkmeijer verwart kritiek op migratie met haat tegen vreemdelingen, denkt Asscher.

Deel 2 van het interview:

Als voorbeeld van racisme noemde de ombudsman in Buitenhof het omstreden ‘Polenmeldpunt’ van de PVV, waarin Nederlanders werd verzocht overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen aan te geven. Brenninkmeijer had kritiek op de houding van premier Mark Rutte: die vond dat het meldpunt niet onder zijn verantwoordelijkheid viel.

Raad van Europa en Amnesty kritisch

De Raad van Europa oordeelde eerder in oktober in een rapport (pdf) dat Nederland meer moet doen aan het tegengaan van racisme. De aanpak in Nederland is nog ondermaats. Asscher trekt zich dit aan, zo zei hij vandaag:

“Als er zo’n rapport ligt moet je alles eruit halen om het beter te maken.”

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International toonde zich, in een rapport over de politie, kritisch: agenten zouden aan etnisch profileren doen.