Asielzoekers ‘vluchtkantoor’ Amsterdam weer op straat

Vorige week demonstreerden asielzoekers op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer voorafgaand aan een debat over het vreemdelingenbeleid. Een afvaardiging van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam reisde ook af naar Den Haag.
Vorige week demonstreerden asielzoekers op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer voorafgaand aan een debat over het vreemdelingenbeleid. Een afvaardiging van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam reisde ook af naar Den Haag. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds begin vorige maand in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam zit, moet daar binnen drie dagen weg zijn. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald in een zaak die door de eigenaar van het kantoorpand aan de Weteringschans was aangespannen.

Het pand is van het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer en stond al meer dan een jaar leeg voordat de asielzoekers het betrokken. Het bedrijf zegt het gebouw nu zelf nodig te hebben en wil de asielzoekers daarom weg hebben. Voor zover bekend gaat het om een kleine honderd mensen, schrijft persbureau Novum.

De groep betrok het pand nadat de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet naar hun thuisland terug kunnen, uit de zogenoemde vluchtflat aan de Jan Tooropstraatin Amsterdam waren gezet. Sympathisanten hadden het pand voor hen gekraakt.

Sinds september 2012 door de stad

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers is nu ruim een jaar aan het rondzwerven in de stad. In september 2012 spanden ze in de tuin van de Diaconie van de protestantse kerk in Amsterdam een zeil. Daar gingen ze demonstratief onder bivakkeren in de hoop het regeringsbeleid zo te veranderen dat uitgeprocedeerde, maar niet uit te zetten asielzoekers een normaal leven kunnen opbouwen in Nederland.

De groep begon met vijftien, voornamelijk Afrikaanse jonge mannen en groeide uit tot een ruim 150 mensen. Na de tuin van de Diaconie trokken ze in een tentenkamp aan de Notweg in dezelfde stad, daarna zaten ze in de zogenoemde vluchtkerk, vervolgens in de vluchtflat en tot slot in het kantoorpand waar ze nu ook weer uit moeten vertrekken. Iedere keer werd besloten dat ze niet konden blijven. Waar ze nu heen gaan, is niet bekend.