Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaten staken tegen bezuinigingsplannen Teeven

Zo’n driehonderd advocaten staken vandaag tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Ze demonstreren bij de rechtbank in Amsterdam, waar ze heen lopen in een ‘rouwstoet’.

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Zo’n driehonderd advocaten staken vandaag tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Ze demonstreren bij de rechtbank in Amsterdam, waar ze heen lopen in een ‘rouwstoet’, meldt Novum.

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Rouwstoet van stakende advocaten http://t.co/MLc13uQm7v

Als de bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp doorgaan, dan zou het in de toekomst niet meer rendabel zijn om verdachten via deze weg te verdedigen, zo stellen de advocaten.

Strafrechtadvocaten en asieladvocaten leggen het werk voor een dag neer uit protest. Een deel van de zaken die vandaag dienen is aangehouden vanwege de afwezigheid van advocaten. Sommige zaken gaan door, ook al verschijnt de advocaat niet.

De Bond van Wetsovertreders maakt zich daar boos over, schrijft Novum. De bond, die zich inzet voor de belangen van (ex-)gedetineerden, kondigde eerder al aan een tuchtzaak te starten tegen advocaten die niet op komen dagen. Advocaat Richard Korver riep collega’s gisteren op in zaken waar ze echt niet onderuit kunnen, te pleiten zonder toga, iets dat hij zelf vandaag ook gaat doen.

Ficq: draconisch middel voor draconische bezuinigingen

Bénédicte Ficq, een van de advocaten die zal gaan spreken bij de demonstratie, noemde de staking vorige week in NRC Handelsblad een “draconisch middel”:

“Het zijn draconische bezuinigingen, die vragen om een draconisch middel. De bedoeling van de actie is om te laten voelen – aan rechters, het OM en aan cliënten – wat het betekent als de advocaat wegvalt uit de strafrechtsketen. Wat de consequenties zijn als de advocaat het proces niet reguleert, en dus de cliënt zelf het woord voert, en bijvoorbeeld allerlei verzoeken doet of hoger beroep instelt zonder goede reden. Wij houden procedures behapbaar. We zijn besparend.”

Zelf alternatieven zoeken, advocaten lager uurloon

Teeven maakte eerder dit jaar bekend 85 miljoen euro te willen bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Wie een aanvraag hiervoor doet, zal straks eerst moeten aantonen dat de zaak niet op een andere manier op te lossen is. Meer dan nu zullen mensen zich moeten richten tot geschillencommissies of goedkoop advies online moeten inwinnen. Teeven verwacht dat door de bezuinigingen het aantal gesubsidieerde zaken met 17 procent zal afnemen. Mensen moeten zelf naar alternatieven, zoals een rechtsbijstandverzekering, gaan kijken. Advocaten gaan er deels op achteruit in de plannen. Hun uurtarief gaat bij grote zaken van 104 euro naar rond de 70 euro.