‘I was drugged and date raped’ - 26 vrouwen vertellen over hun abortus

Een op de drie vrouwen pleegt voor haar 45ste een keer abortus, schrijft New York Magazine deze week in een stuk waarin dit, zeker in de VS nog controversiële onderwerp wordt besproken.

Demonstranten staan voor een abortuskliniek in Dallas, Texas.
Demonstranten staan voor een abortuskliniek in Dallas, Texas. Foto EPA / Larry W. Smith

“When I was 18 I was drugged and date raped. I just remember waking up with the guy on top of me with this weird grin. When I found out I was pregnant I just thought: That asshole.” Een op de drie vrouwen pleegt voor haar 45ste een keer abortus, schrijft New York Magazine deze week in een stuk waarin dit, zeker in de VS nog controversiële onderwerp wordt besproken. De nu 48-jarige Janet, hierboven geciteerd, maakt deel uit van die 33 procent.

In iedere staat een andere regel

De consensus over het al dan niet toelaten van abortus is in de Verenigde Staten nog veel verder te zoeken dan in Nederland. Alleen al in de laatste twee jaar hebben 26 staten in het land 111 verschillende bepalingen doorgevoerd die de mogelijkheid tot abortus beperken.

In iedere staat zijn de regels weer anders - in Louisiana krijgt een vrouw haar echo te zien voor ze een abortus pleegt, in Arkansas mag abortus na twaalf weken zwangerschap niet meer. Verschillende verplichte bedenktijden, beperkte vergoeding door de zorgverzekeraars in sommige staten, grotendeels illegaal in weer andere staten: de meningen gaan van ‘abortus is moord’ tot aan ‘baas in eigen buik’.

Een discussie zonder emoties

Volgens New York Magazine is de helft van de zwangerschappen onbedoeld en worden daar weer de helft van, 1,2 miljoen, geaborteerd. Toch constateerde het tijdschrift dat de discussie, terwijl hij zo veel mensen aangaat, weinig concreet is. Weinig mensen, zelfs in liberalere kringen, spreken openlijk over hun ervaring. Ze praten liever in abstracties over abortus, zonder specifiek en persoonlijk over de gevoelens te spreken die ermee gepaard gaan.

Tijd om de droge politieke discussie wat realiteit mee te geven, vond het tijdschrift. Naast Janet vertellen 25 andere vrouwen aan het New Yorkse tijdschrift het verhaal over hun abortus. 26 ervaringen van vrouwen met een andere culturele achtergrond, leeftijd, staat en inkomensklasse. Vrouwen met volledig andere ervaringen, van naar de kliniek met demonstranten voor de deur die ze tegen proberen te houden, tot aan alleen thuis met een pil die weeën moet opwekken. Vrouwen met vriendjes, echtgenoten, of die verkracht zijn. Vrouwen die zich schamen of juist sterk voelen. Vrouwen die trots op de foto poseren, of die juist liever anoniem blijven. De 26 verhalen zijn ieder net zo uitlopend als het aantal meningen over het al dan niet van abortus.

‘The doctor was grotesque’

Een van die verhalen is dat van Heather:

Heather, 32
Tennessee, 2011 and 2013
I already had two daughters. Neither was planned, and it never, ever, occurred to me to terminate those pregnancies. I was brought up with a very religious background. Now I’ve had two abortions, and if my family knew, my relationship with my family would be gone. My first was two years ago. My husband and I were having financial problems and were considering separating. I just had to shut my conscience down. The doctor was grotesque. He whistled show tunes. I could hear the vacuum sucking out the fetus alongside his whistling. When I hear show tunes now, I shudder. Later, he lost his license. A few months ago, I got pregnant again. My in-laws have been helping us out financially, so we have no choice but to involve them in our decisions. They gave us $500 cash to bring to the clinic. I felt very forced. I felt like I was required to have an abortion to provide for my current family. Money help is a manipulation. I’m crazy in love with my daughters—imagine if I did that to them? It’s almost too much to open the door of guilt and shame because it’ll all overcome me. In the waiting room, there was a dead silence that’s hard to describe. Everyone was holding in her emotions to a heartbreaking degree. Truly pro-life people should go light on the judgment, because shame motivates abortions.

Lees alle 26 verhalen, opgeschreven door Meaghan Winter, bij NY Mag (6.390 woorden).