FC Twente gelijk tegen Zwolle, Ajax langs NEC, PSV verliest van NAC

De wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Twente heeft vanmiddag geen winnaar opgeleverd. In het IJsseldelta Stadion in Zwolle sloten de ploegen af op 1-1. Ajax won later op de middag met 3-0 van NEC. PSV verloor in Breda met 2-1 van NAC.

Ajax gaf de zege op Celtic afgelopen week een goed vervolg in de Eredivisie. De Amsterdammers waren zondag in Nijmegen met 3-0 te sterk voor NEC. Siem de Jong opende de score en verzorgde ook het slotakkoord. Tussendoor vond ook Nicolai Boilesen het net.

Door de zege bracht Ajax zijn puntentotaal op 22, twee minder dan koploper Vitesse. De landskampioen deelt de tweede plaats met FC Groningen en AZ. De Alkmaarders komen later zondag nog wel in actie bij Feyenoord en heroveren bij winst de koppositie. NEC is met negen punten hekkensluiter.

Ajax profiteerde in de eerste helft dankbaar van geklungel in de NEC-defensie. Bij de 0-1 van De Jong ging Michel Breuer stevig in de fout en ook bij de 0-2 werd NEC-doelman Kalle Johnsson ernstig in de steek gelaten door zijn verdediging. Boilesen hoefde alleen van dichtbij zijn voet tegen een lage voorzet te zetten.

Kolbeinn Sigthórsson liet nog een grote kans op 0-3 onbenut, waardoor de marge voor NEC bij rust nog te overzien was. In de tweede helft kregen de Nijmegenaren één grote kans om de spanning terug te brengen. Een schot van Pavel Cmovs werd echter gekeerd. Achttien minuten voor tijd gooide De Jong op aangeven van Lasse Schöne de wedstrijd definitief op slot. De aanvoerder van Ajax tilde daarmee zijn seizoenstotaal naar vijf.

De reactie van Ajax-coach De Boer na de wedstrijd:

NAC duwt PSV dieper in de zorgen

PSV heeft in de Eredivisie de derde nederlaag in een maand tijd geïncasseerd. De club van trainer Phillip Cocu werd in Breda met 2-1 verslagen door NAC. Halverwege stond PSV door een goal van Jürgen Locadia nog op voorsprong, maar na rust maakte Kees Kwakman met twee treffers het verschil.

Met negentien punten uit dertien wedstrijden staat PSV in de Eredivisie voorlopig slechts achtste. Uit de laatste vier duels werd door de Eindhovenaren slechts één puntje gehaald. De enige uitzege dit seizoen dateert van begin augustus, toen ADO Den Haag met 3-2 werd verslagen.

PSV domineerde de wedstrijd in de eerste helft en kwam op een ideaal moment op voorsprong. Een minuut voor rust profiteerde Locadia van een goede pass van Ola Toivonen en schoot uit een lastige hoek raak. NAC kwam echter veel feller uit de kleedkamer. De 1-1 van Kwakman uit een corner van Jordy Buijs kwam in de 67e minuut dan ook niet uit de lucht vallen.

De winnende van NAC kwam ook uit een standaardsituatie. Een lage vrije trap van invaller Danny Verbeek werd tien minuten voor tijd keurig afgerond door Kwakman. De vierde thuiszege op rij voor NAC kwam daarna nauwelijks meer in gevaar. De Bredanaars, die vorige week nog met 3-0 verloren bij hekkensluiter RKC, staan tiende in de Eredivisie.

Reactie van PSV-trainer Phillip Cocu na de 2-1 nederlaag bij NAC Breda:

FC Twente gelijk tegen PEC Zwolle

In Zwolle zette Guyon Fernandez de thuisploeg aan het begin van de tweede helft op voorsprong, Quincy Promes maakte ruim een kwartier voor tijd gelijk.

Voor Twente was het na gelijke spelen tegen Ajax en NEC, en tussendoor een verliespartij op bezoek bij ADO, de vierde achtereenvolgende keer dat niet werd gewonnen in de Eredivisie. De 1-1 in Zwolle is al het zesde gelijkspel in dertien wedstrijden voor de Tukkers, die al ruim een maand wachten op een overwinning.

Luc Castaignos kreeg in de eerste helft de beste kansen om de score te openen. De spits van Twente slaagde er echter niet in om doelman Diederik Boer, die zijn rentree maakte na maanden blessureleed, te passeren. Fernandez toonde zich efficiënter door in de 49e minuut te scoren op aangeven van Giovanni Hiwat.

Fernandez kreeg nog een goede kans om er 2-0 van te maken, maar doelman Nick Marsman voorkwam dat met een katachtige redding. Die misser werd afgestraft door Promes. De aanvaller zorgde voor de 1-1 eindstand nadat Joost Broerse zich liet verrassen door een slimme pass van Roberto Rosales.

Een interview met FC Twente-speler Quincy Promes na de wedstrijd tegen PEC Zwolle:

FC Twente-trainer Michel Jansen na de wedstrijd:

(Novum)