Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Tomatengooiers Willem-Alexander maximaal twee weken vast’

Na de aankomst van Willem-Alexander en Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium worden twee demonstranten in een politiebusje afgevoerd. De twee eisten een onderzoek naar de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov.
Na de aankomst van Willem-Alexander en Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium worden twee demonstranten in een politiebusje afgevoerd. De twee eisten een onderzoek naar de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov. ANP / Jerry Lampen

De twee Russen die zijn opgepakt voor het gooien van tomaten naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Moskou worden vervolgd voor vandalisme. Een rechter zou de twee een maximale straf van vijftien dagen cel kunnen geven. Dat schrijft het Russische persbureau Interfax op basis van een bron binnen justitie, dat de zaak zou willen afdoen met een administratieve straf.

De twee mannen zouden naar het koning Willem-Alexander en zijn vrouw hebben geschreeuwd dat ze bloed aan hun handen hebben. De Russen houden Nederland verantwoordelijk voor de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in een Nederlandse cel. Ze wisten het koningspaar niet te raken.

De twee pleegden hun aanval bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden daar een concert van het Concertgebouworkest bij. Het optreden vormde het sluitstuk van het Nederland-Ruslandjaar.

Het koningspaar kreeg vaker voorwerpen naar het hoofd geslingerd. Zo gooide een man op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de gouden koets. Hij zat maandenlang vast voor zijn daad en werd in 2011 ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij kreeg daarom geen straf voor zijn daad. (Novum)