Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Potentieel gevaar en terreurdreiging terugkerende jihadstrijders Syrië’

Strijders van Al-Nusra en de zogenoemde Al-Islam Brigade, omgekomen bij een aanval van het Syrische leger nabij het meer Al-Otaiba in de buurt van Damascus.
Strijders van Al-Nusra en de zogenoemde Al-Islam Brigade, omgekomen bij een aanval van het Syrische leger nabij het meer Al-Otaiba in de buurt van Damascus. ANP-EPA / SANA

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding onderkent het gevaar van een ‘Mumbaistijl’-aanslag door uit Syrië terugkerende jihadstrijders. Dick Schoof zegt vanochtend tegenover NU.nl dat zij door hun ervaringen “potentieel gevaar” vormen voor onze samenleving.

Schoof zegt dat de strijders in Syrië onder invloed van geradicaliseerde groeperingen als Jahbat al-Nusra, gelieerd aan Al-Qaeda, hebben leren omgaan met automatische wapens en zelfgemaakte explosieven. “Die moeten we dus enorm goed in de gaten houden op het moment dat ze terugkeren naar Nederland of naar andere landen in Europa.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)erkent in het gesprek met NU.nl dat door die ervaringen met dergelijk wapentuig en gedachtegoed gevaar dreigt van een ‘Mumbai-stijl’-aanslag. Een parallel wordt getrokken tussen die drie dagen durende terreuractie in de Indiase miljoenenstad in 2008 en de aanslag onlangs in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Schoof vreest dat het gedachtegoed van groeperingen als Al-Nusra zich in Nederland of andere Europese landen uit in de inspiratie om aanslagen te plegen tegen westerse doelen. “Dat proberen we ten koste van alles te voorkomen.”