Politie Spanje rolt bende vrouwenhandelaren op

De Dollebagijnsteeg in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

De Spaanse politie heeft vandaag een Nigeriaanse bende opgerold die vrouwen naar Europa smokkelde om hen tot prostitutie te dwingen. Bij invallen in Madrid, Toledo, Palma de Mallorca en de regio Cantabrië wist de politie vijf slachtoffers van de vrouwenhandelaren te bevrijden.

Van de 25 opgepakte verdachten hadden er acht geen verblijfsvergunning, meldt persbureau AP.

De bende, die al sinds begin jaren negentig actief is, ‘ving’ vrouwen in Nigeria en ontvoerde hen naar Brazilië of Mexico. Vervolgens werden ze naar Spanje meegenomen, om vandaar in allerlei verschillende landen te belanden.

De vrouwenhandelaren wasten de opbrengst wit door die om te zetten in luxeartikelen. Die werden vervolgens in busjes naar de Nigeriaanse metropool Lagos verscheept.

In de jaren negentig verdiende dezelfde bende zijn geld met de beruchte ‘oplichtersbrieven uit Nigeria’. De bende werd begin jaren 90 gevormd op universiteiten. E-mailgebruikers werden bestookt met smeekbrieven, investeringsvoorstellen of genereuze aanbiedingen. Wie toehapte en geld overmaakte kwam van een koude kermis thuis. Pas later begon de bende ook vrouwen ontvoeren.

Er zijn bij de politieactie ook busjes in beslag genomen met voor zeker 5 miljoen euro aan kostbare lading, meldt nos.nl.

    • Niels Posthumus