‘Onrust over palliatieve sedatie door zaak-Tuitjenhorn’

Foto ANP / Koen Suyk

De zaak-Tuitjenhorn veroorzaakt onrust bij artsen en vooral patiënten rond de praktijk van de palliatieve sedatie in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij een aantal specialisten palliatieve zorg.

Sommige patiënten vertrouwen er niet meer op dat hun huisarts palliatieve sedatie wil en kan toepassen, schrijft nos.nl. Ze kiezen er daarom voor om in het ziekenhuis palliatieve sedatie te krijgen.

Andere patiënten zouden helemaal afzien van palliatieve sedatie. En ook artsen zijn nog steeds bang om in ‘Tuitjenhorn-achtige toestanden’ verzeild te raken.

‘Tuitjenhorn maakt sommige artsen onzeker’

Specialist ouderengeneeskunde Frans Baar, werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het hospice Cadenza in Rotterdam-Zuid, zegt tegen de NOS twee recente voorbeelden te kennen waarin ‘Tuitjenhorn’ artsen onzeker maakte.

“In het ene geval belde een huisarts ons voor advies en ondersteuning. Ze wilde heel precies toetsen wat ze deed bij een palliatieve sedatie omdat ze, zoals ze zei, geen Tuitjenhorn-toestanden wilde.”

De arts bleek overigens alles zeer goed te hebben voorbereid en aan alles gedacht te hebben om zorgvuldig te handelen.

In een tweede geval ontstond tussen een huisarts en een ziekenhuis discussie over het wel of niet bestaan van een indicatie om tot sedatie over te gaan.

Geen gegronde reden voor angst en onzekerheid

De specialisten palliatieve zorg zeggen dat er geen gegronde reden is voor de vastgestelde angst en onzekerheid. Levenseinde-zorg is volgens hen in Nederland goed geregeld, waarbij er voldoende ruimte is om zo nodig van richtlijnen af te wijken.

Baar zegt tegen de NOS te denken dat de oplossing voor een groot deel in collegiaal overleg ligt. Daarvoor worden steeds meer consultatieteams palliatieve sedatie opgezet die rond de klok en zeven dagen per week beschikbaar zijn voor overleg.

Arts pleegde zelfmoord

De zaak tegen de arts uit Tuitjenhorn, die een terminaal zieke patiënt onder meer honderd keer de normale dosis morfine gaf, kwam aan het rollen nadat een coassistent van het Academisch Medisch Centrum (AMC) die bij de toediening aanwezig was aan de bel trok. De terminaal zieke patiënt overleed korte tijd later.

Begin oktober werd de huisarts op non-actief gesteld. Hij pleegde enkele dagen later zelfmoord. Het strafrechtelijk onderzoek werd na zijn dood gestaakt. Zijn weduwe vertelde gisteren in het televisieprogramma Nieuwsuur hoe zij naar de zaak kijkt.