MTV EMA - ‘beveiligd als Fort Knox, en lucht vol van sterrenstof’

Robin Thicke treedt op tijdens de MTV European Music Awards in de Ziggo Dome. Foto ANP / Sven Hoogerhuis

En de winnaars zijn: Bruno Mars, Katy Perry, Miley Cyrus en Justin Bieber. Onder anderen. De eerste won de MTV EMA voor beste nummer, Cyrus die voor beste muziekvideo, Perry voor beste vrouwelijke act en Bieber voor beste mannelijke act tijdens de wat brave show in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Zangeres Perry werd de afgelopen vier jaar ook genomineerd voor de EMA (European Music Award) voor beste vrouwelijke artiest, maar zag de prijs telkens aan haar neus voorbij gaan. Voor Bieber was het juist al de vierde keer dat hij de prijs voor beste mannelijke artiest won.

Grootste awardkanshebbers vooraf waren Justin Timberlake en nieuwkomers Macklemore & Ryan Lewis. Zij waren in maar liefst vijf categorieën genomineerd. Timberlake wist daarvan echter niet één te verzilveren. Macklemore & Ryan Lewis wonnen de prijs voor beste nieuwe act.

Cyrus wint award met licht omstreden clip

Dat Miley Cyrus de prijs voor beste muziekvideo in de wacht sleepte, was opmerkelijk. De clip deed namelijk eerder dit jaar nogal wat stof opwaaien, omdat daarin is te zien hoe Cyrus naakt rondzwaait op een sloopkogel.

Ook kreeg de 20-jarige Cyrus veel kritiek toen ze een paar maanden geleden tijdens de MTV Video Music Awards twerkte in een huidkleurige bikini en zij zichzelf betastte met een grote schuimen vinger.

In Amsterdam twerkte de zangeres alleen tijdens de openingsact. Later tijdens haar solo-optreden liet ze het volgens velen schunnige dansje achterwege. NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper registreerde eigenlijk slechts één provocerend moment van de zangeres:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Miley rookt joint bij ophalen van Beste Video. Het stoutste momentje van deze MTV-avond

De MTV-show was over de hele wereld rechtstreeks te zien en moet naar verwachting zo’n 40 miljoen kijkers hebben getrokken.

Vrij hysterische sfeer voorafgaand aan show

De awardshow ging van start met een ruimteschip dat landde op het podium, schrijft persbureau Novum. Miley Cyrus kwam daar als eerste uit tevoorschijn, gekleed in een strakke zilveren jurk. Ze werd volgens het persbureau begeleid door een uitdagend dansende lilliputter in een strak zwart pakje.

Robin Thicke zong vervolgens Blurred Lines met Iggy Azalea. Eerder zong hij dat nummer bij de MTV VMA (Video Music Awards), waar hij door een twerkende Miley Cyrus werd vergezeld. De versie met Iggy Azalea nu was een stuk braver.

NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper was bij de MTV-awardshow aanwezig. Zij twitterde dat de sfeer er buiten, voorafgaand aan de uitreiking, al lekker in zat:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Gegil in de rijen entree #MTVEMA voor alles wat bekend is of lijkt http://t.co/QqFsfauruu

De show zelf voldeed vervolgens aan de verwachtingen:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Snelle, geoliede MTV opening met shows Miley Cyrus en Robin Thicke. Ingekorte liedjes, nadruk theater, nu met vliegende Katy Perry #MTVEMA

De beveiliging was echter bijzonder streng, had ze eerder al gemeld:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Straks kijken bij MTV-spektakel in Ziggo Dome. Beveiligd als Fort Knox, lucht vol v sterrenstof. Maar waar ligt t goud?

Show draait niet alleen om de muziek, maar ook om sterren zelf

Het ging natuurlijk niet alleen om de prijzen, maar ook vooral om de sterren zelf: wie waren er allemaal in Amsterdam, en wat had iedereen aan?

Internationale sterren als Eminem, Katy Perry, Miley Cyrus, Kings of Leon, Bruno Mars, Robin Thicke en The Killers waren afgereisd naar Nederland. En persbureau Novum meldde al vroeg in de avond dat Miley Cyrus een opvallende outfit had gekozen voor op de rode loper van MTV EMA.

De 20-jarige zangeres had gekozen voor een jurk met daarop grote afbeeldingen van de doodgeschoten rapper 2Pac en de eveneens vermoorde Notorious B.I.G. Een foto van de laatstgenoemde prijkte ook op haar achterwerk.

Optreden Kings of Leon ‘saai’

Maar terug naar de muziek en de show. Kuyper twitterde al aan het begin van de avond een foto van het “fraaie podium”:

Maar dat mooie podium was volgens haar niet aan alle optredende wereldacts besteed:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Gouden vuurregen en knallen helpen weinig om intens saaie nummer Kings of Leon op te leuken #MTVEMA

De enige Nederlander die kans maakte op een prijs, was dj Afrojack, in de categorie ‘Best electronic’. Hij wist zijn nominatie echter niet om te zetten in een award.

De eindconclusie van Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper MTV EMA show 2013: een brave confettiviering van hitlijstcultuur. Op Eminem en Robin Thicke na weinig spraakmakende optredens.

Update 23.30 uur: En dan hieronder alle prijswinnaars nog even op een rijtje:

BESTE NUMMER: Bruno Mars – “Locked Out Of Heaven”
BESTE VIDEO: Miley Cyrus – “Wrecking Ball”
BESTE NIEUWE ACT: Macklemore & Ryan Lewis
BESTE VROUW: Katy Perry
BESTE MAN: Justin Bieber
BESTE POP-ACT: One Direction
BESTE LIVE-ACT: Beyoncé
BESTE HIP HOP: Eminem
BESTE ROCK: Green Day
BESTE ELECTRONISCHE ACT: Avicii
BESTE ALTERNATIEVE ACT: Thirty Seconds To Mars
BESTE LOOKS: Harry Styles
GROOTSTE FANBASE: Tokio Hotel
BESTE OPTREDEN: Linkin Park – Mexico 2012
BEST PUSH: Austin Mahone – April 2013
BESTE WERELDWIJDE ACT: 李宇春Chris Lee
WERELD-ICOON: Eminem