Meer Nederlanders ontraceerbaar na supertyfoon op Filipijnen

Aanblik van het verwoeste vliegveld van Tacloban in de provincie Leyte. ANP-EPA / Francis R. Malasig

Het aantal Nederlanders in de Filipijnen waarmee familieleden en vrienden geen contact kunnen krijgen, is gestegen naar vijftien. Gisteren ging het nog om zes Nederlanders met wie contact onmogelijk was. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanochtend laten weten.

De archipel werd vrijdag getroffen door een tyfoon waarbij vermoedelijk meer dan tienduizend doden zijn gevallen. Hoe het met de Nederlanders in de Filipijnen gaat, is volkomen onduidelijk. Dat met de vijftien geen contact mogelijk is, wil niet zeggen dat ze iets is overkomen, benadrukt de woordvoerder.

De storm heeft veel communicatiemiddelen in de Filipijnen verwoest, waardoor contact lastig is. Het ministerie heeft de namen van de Nederlanders doorgegeven aan de autoriteiten in de Filipijnen.

Volgens Buitenlandse Zaken zitten in de Filipijnen tussen de vierhonderd en 450 Nederlanders die zich hebben laten registeren. Onder hen zijn zowel vakantiegangers als mensen die zich in de Filipijnen hebben gevestigd. (Novum)

Update 15.47 uur: Het Nederlandse Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffer van de tyfoon op de Filipijnen. De hulporganisatie heeft zondag giro 7244 geopend voor donaties. Ontwikkelingsorganisatie Cordaid heeft gironummer 667 opengesteld. Volgens de hulporganisaties is er dringend behoefte aan drinkwater, onderdak, voedsel en medische hulp. Nederland stelt twee miljoen euro beschikbaar om de slachtoffers van de tyfoon die te helpen, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren al bekend. Het Nederlandse Rode Kruis geeft vijftigduizend euro voor noodhulp.

(Novum)