Marquez jongste wereldkampioen ooit in MotoGP

Marc Marquez (links), Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa tijdens de Grand Pric van Valencia vandaag. Foto AP / Alberto Saiz

Marc Marquez is wereldkampioen geworden in de MotoGP. De Spanjaard van Repsol Honda had in de afsluitende Grand Prix van Valencia aan de derde plaats genoeg om zijn enige overgebleven concurrent Jorge Lorenzo in de stand achter zich te houden.

Met zijn 20 jaar is Marquez de jongste wereldkampioen ooit in de belangrijkste klasse in de motorsport.

Lorenzo begon met een achterstand van dertien punten aan de laatste race van het seizoen. De coureur van Yamaha won weliswaar de race, maar zijn voorsprong op Marquez was niet voldoende om zijn wereldtitel te prolongeren. Marquez is de eerste coureur in 35 jaar die in zijn debuutjaar direct de titel pakt in de hoogste motorklasse.

Ook in de Moto3-klasse ging de wereldtitel naar een Spanjaard. Maverick Viñales pakte de hoofdprijs door de laatste race te winnen. De Nederlander Jasper Iwema werd 21e. Hij beëindigt het kampioenschap op de 24e plaats.

(Novum)