Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Is diepvries altijd minder gezond dan verse groente en vers fruit?

Natuurlijk zijn verse groente en vers fruit in principe gezonder dan wanneer je ze ingevroren koopt bij de supermarkt. Maar uiteindelijk hangt het er toch maar net vanaf hoe snel je een verse banaan of verse broccoli opeet, stelt een filmpje van ASAP Science.

Want wat wij als ‘vers’ kopen in de supermarkt, is vaak al een behoorlijke tijd terug van een boom geplukt of uit de grond gehaald, op een moment dat het eigenlijk nog niet helemaal rijp was. Dus hebben de betreffende peren of appels hun ultieme voedingswaarde dan nog niet bereikt.

Bovendien verliezen verse groente en fruit hun voedingswaarde, en ook hun gezonde stoffen als vitamines, sneller dan diepvriesgroente en -fruit. Dat maakt dat hoe langer je wacht met het opeten van je verse pruim of wortel - hoe langer zij in een schaal in je keuken of koelkast blijven liggen - de voordelen ten opzichte van diepvriesproducten afnemen.

Het gezondst dus volgens ASAP Science: vaak boodschappen doen, en je verse producten zo snel mogelijk opeten. Heb je daar geen tijd voor, dan kunnen diepvriesproducten wel degelijk een aardig en niet zo veel minder gezond alternatief vormen.

Bekijk de volledige uitleg in het ASAP-filmpje: