Hague ziet ‘binnen enkele weken’ akkoord Iran, Netanyahu content

Benjamin Netanyahu vanochtend tijdens zijn overleg: "Israël doet er alles aan om een slecht en gevaarlijk akkoord te voorkomen." AFP / David Buimovitch

William Hague verwacht dat “binnen enkele weken” een akkoord wordt bereikt met Iran over zijn nucleaire programma. Vannacht liep een overleg tussen dat land en zes wereldmachten vast. Benjamin Netanyahu was daar niet rouwig om.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat er dit weekend wel “veel progressie” is geboekt en dat alle partijen dichter bij elkaar zijn gekomen. “Hierdoor ligt een akkoord in het verschiet.”

“Er is een goede kans dat dit akkoord er in de komende weken al ligt. We hebben onze tijd niet zitten verdoen in Geneve, maar het zijn onderhandelingen van een geduchte complexiteit. Het is cruciaal dat we dit momentum vasthouden.”

‘Niet iedereen zal tevreden worden gesteld’

Hague voegde tegenover de BBC toe dat een akkoord nooit iedereen zal kunnen bevredigen. “Compromissen zullen moeten worden gesloten.” Israël is een van de landen die ogenschijnlijk ontevreden zal zijn.

Benjamin Netanyahu liet vanochtend weten blij te zijn dat de landen die met Iran onderhandelen nog geen akkoord hebben gesloten over het Iraanse atoomprogramma. De Israëlische premier zei in het weekeinde met de leiders van de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland te hebben gesproken en er bij hen op aan te hebben gedrongen geen overhaast akkoord te sluiten.

Netanyahu: mezelf niet voor de gek houden

Netanyahu wil voorkomen dat de economische sancties tegen Iran worden verlicht zonder dat Iran daar echte concessies tegenover stelt.

“Ik heb hun om uitstel gevraagd en ik ben blij dat ze dit gedaan hebben. Ik wil mijzelf niet voor de gek houden, er zal een akkoord komen. Ik hoop dat niet een akkoord tegen iedere prijs zal zijn; een goed akkoord, geen slecht akkoord.”

Netanyahu voegde eraan toe dat Israël ‘alles zal doen om wereldleiders te overtuigen een slecht akkoord te vermijden’.

    • Jules Seegers