Ferme taal Rohani na vruchteloos nucleair overleg in Genève

John Kerry tijdens zijn persconferentie na afloop van de afgebroken gesprekken met Iran.
John Kerry tijdens zijn persconferentie na afloop van de afgebroken gesprekken met Iran. Reuters / Jason Reed

“Iran zal niet buigen voor welke sanctie of welk dreigement dan ook.” De Iraanse president Hassan Rohani beweerde vanochtend dat zijn land zich rationeel, logisch en tactvol heeft opgesteld tijdens het vannacht gestaakte overleg met de zes wereldmachten.

Reuters meldt dat Rohani het een recht van het volk noemt om over nucleaire energie te beschikken. Wie daar aan tornt, of aan het uraniumverrijkingprogramma van Iran, overschrijdt een grens, beweerde de president vanochtend.

“We hebben de andere partijen aan tafel medegedeeld dat we niet ingaan op welk dreigement, welke sanctie, vernedering of discriminatie dan ook. De Islamitische Republiek heeft nooit gebogen voor dreigementen van welke autoriteit dan ook, en zal dat ook in de toekomst niet doen. (…) De economische sancties die door het Westen zijn opgelegd aan Iran, schaden niet alleen dat land maar zijn ook schadelijk voor de landen die de maatregelen opleggen.”

Frankrijk niet gerustgesteld

Van een akkoord tussen Iran en de zes wereldmachten was vannacht in Geneve, na twee dagen praten, dus geen sprake. Volgens persbureau AP was het Frankrijk dat niet akkoord ging met een voorstel tot veranderingen. De aanpassingen in het nucleaire programma zouden niet ingrijpend genoeg geweest zijn.

“We zijn de Fransen dankbaar voor het werk dat we samen verzet hebben”, zei John Kerry vannacht, “en er zijn inderdaad bepaalde kwesties die we moesten oplossen.”

Over anderhalve week weer overleg

Zowel Iran als de wereldmachten wilden graag een akkoord over het atoomprogramma van Iran. De Verenigde Staten en zijn vijf partners willen zekerheid dat Iran geen nucleaire wapens ontwikkelt terwijl Iran af wil van de strenge sancties die zwaar op de economie drukken.

Frankrijk werd echter niet zodanig gerustgesteld dat de zorgen over het plutoniumproject van Iran noch het uraniumverrijkingprogramma voldoende afnamen. De gesprekken tussen de partijen worden op 20 november hervat.

    • Jules Seegers