Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verheijen (VVD) na eurofielen-uitspraak: slechte woordkeuze

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft vanmiddag excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. “Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand”, schrijft de VVD’er in een verklaring.

Een boude uitspraak, wat tumult na een reactie van Pechtold en dan de verwachte excuses van Verheijen die het toch niet zo bedoeld had.
Een boude uitspraak, wat tumult na een reactie van Pechtold en dan de verwachte excuses van Verheijen die het toch niet zo bedoeld had. ANP / Martijn Beekman

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft vanmiddag excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. “Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand”, schrijft de VVD’er in een verklaring.

“Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan”, gaat Verheijen verder. De VVD’er blijft erbij dat zogenoemde eurofielen niet veel goeds doen voor Europa. “Voortdurend praten over méér Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, is slecht voor het draagvlak voor Europa.”

‘Schandalige opmerking’

Verheijen deed zijn uitspraken gisteren in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein onderstreepte zijn uitspraken, maar D66-leider Alexander Pechtold sprak er vanochtend schande van in het tv-programma WNL op Zondag.

“Een schandalige opmerking en zeker uit de mond van een VVD’er”, zei de politicus

Pechtold noemde Filip Dewinter, Heinz-Christian Strache en Le Pen op zijn beurt weer ‘geen frisse types’.

“Als je zegt dat Guy Verhofstadt een groter probleem is dan deze politieke figueren, is dat een zeer gevoelige uitspraak.”

Bolkestein steunt Verheijen

Frits Bolkestein steunde Verheijen gisteravond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. “Verhofstadt blaft tegen de maan”, zei Bolkestein. “Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil.”

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter op de uitspraken van Pechtold.